China anunta o „noua ordine mondiala” alaturi de Rusia, „mai justa”: „Sub conducerea strategica a presedintelui Xi Jinping si a presedintelui Vladimir Putin, relatiile noastre au progresat mereu pe calea cea buna”

externe

xi jinping, china

China lucreaza cu Rusia la stabilirea unei ordini internationale „mai juste”, a afirmat cel mai important responsabil al diplomatiei chineze, Yang Jiechi, cu cateva zile inainte de o intrevedere prevazuta intre presedintii celor doua tari, informeaza marti AFP, citata de Agerpres.

Xi Jinping ar urma sa aiba cu Vladimir Putin o intrevedere saptamana aceasta in Uzbekistan, in marja summitului Organizatiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS), potrivit diplomatiei ruse.

Relatiile Beijing-Moscova erau tumultoase in timpul Razboiului Rece, insa cele doua tari s-au apropiat in ultimele decenii, in special pentru a contracara influenta SUA.

„Sub conducerea strategica a presedintelui Xi Jinping si a presedintelui Vladimir Putin, relatiile noastre au progresat mereu pe calea cea buna”, a declarat luni Yang Jiechi, responsabil pentru diplomatie in cadrul Partidului Comunist chinez, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe al Chinei.

Personalitate de prim plan, a carei influenta este chiar mai mare decat cea a ministrului de externe, Yang a facut aceste declaratii in timpul unei intrevederi cu ambasadorul Rusiei in China, Andrei Denisov, aflat la sfarsit de mandat.

„China este dispusa sa conlucreze cu Rusia pentru a pune in aplicare, in permanenta, spiritul cooperarii strategice la nivel inalt intre tarile noastre, pentru a apara interesele noastre comune si a promova dezvoltarea ordinii internationale intr-o directie mai justa si mai rezonabila”, a subliniat Yang.

Lovita de sanctiunile occidentale si izolata diplomatic de la declansarea invaziei sale in Ucraina, Rusia cauta sa-si intareasca relatiile cu tarile asiatice, in special cu China.

Diplomatia chineza nu a condamnat invazia rusa. In schimb, ea a denuntat sanctiunile occidentale impotriva Moscovei si vanzarile de arme catre autoritatile ucrainene.

In ultima saptamana, numarul trei al regimului comunist, Li Zhanshu, care este si presedintele Adunarii Populare Nationale, a devenit liderul chinez cel mai important care s-a deplasat in Rusia de la declansarea interventiei militare a Moscovei in Ucraina. In timpul vizitei sale, el a laudat „nivelul inedit” de incredere si cooperare intre Beijing si Moscova.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: