China anunta „patrule marine si aeriene” impreuna cu Rusia: „Prietenia noastra nu este indreptata impotriva unor terte parti”

externe

Armata chineza este „pregatita sa-si intensifice cooperarea si comunicarea” cu fortele armate ruse, a declarat joi un purtator de cuvant al armatei chineze, citat de EFE. informeaza Agerpres.

„Fortele armate chineze sunt dispuse sa lucreze cu cele ruse pentru a-si consolida comunicarea si coordonarea strategica’, a declarat un purtator de cuvant al armatei chineze, Tan Kefei, citat intr-un comunicat al Ministerului Apararii de la Beijing pe contul oficial al institutiei din reteaua de socializare Wechat.

De asemenea, Armata Populara de Eliberare (a Chinei, PLA) este pregatita sa „organizeze regulat patrule maritime si aeriene comune” si sa „consolideze schimburile si cooperarea” cu fortele ruse, a spus el.

„Prietenia intre China si Rusia este solida de o lunga perioada de timp”, a subliniat Tan, asigurand ca relatia dintre cele doua tari „nu urmareste confruntarea” cu nimeni si „nu este indreptata impotriva unor terte parti”.

Sub ‘leadership-ul strategic’ al celor doi sefi de stat, Xi Jinping si Vladimir Putin, parteneriatul strategic cuprinzator de cooperare intre China si Rusia ‘s-a dezvoltat la un nivel inalt’, iar cooperarea practica intre cele doua armate ‘a facut noi pasi inainte’, a declarat purtatorul de cuvant, citat de EFE.

Armatele celor doua tari vor putea sa „apere impreuna justitia si echitatea internationale” si „sa contribuie la mentinerea securitatii si stabilitatii internationale si regionale”, a declarat Tan.

Presedintele Xi Jinping a efectuat luna aceasta o vizita de stat la Moscova, unde s-a intalnit cu omologul sau rus, la scurt timp dupa ce China a prezentat un document in care isi prezenta viziunea pentru a se ajunge la pace in conflictul din Ucraina.

Beijingul a calificat aceasta deplasare drept „o vizita importanta intre doi mari vecini si o vizita nu doar de cooperare, ci si de pace”.

Guvernul chinez, care si-a manifestat opozitia fata de sanctiunile occidentale impotriva Moscovei, a emis in februarie o declaratie cu privire la ceea ce numeste „conflictul” in Ucraina, in care pledeaza pentru o incetare a focului si pentru abandonarea „mentalitatii de razboi rece”, o propunere criticata de Occident pentru ca pune pe acelasi plan „agresorul si partea agresata”.

In documentul sau, Beijingul pledeaza pentru respectarea integritatii teritoriale a tarilor, inclusiv a Ucrainei, si pentru „preocuparile legitime de securitate ale tuturor partilor”, referindu-se la Rusia.

Desi in marja vizitei presedintelui chinez la Moscova s-a speculat intens despre o posibila convorbire telefonica intre Xi si presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, o asemenea discutie nu a avut loc pana in prezent.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: