externe

China anunta primul caz din lume de gripa aviara cu tulpina H10N3 la om. Beijingul sustine ca riscul de raspandire este „extrem de scazut”

China a raportat marti primul caz din lume de gripa aviara cu tulpina H10N3 la om, o patologie care afecteaza de obicei pasarile, insa autoritatile ofera asigurari ca riscul unei epidemii este ”extrem de mic”, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Pacientul, in varsta de 41 de ani, din orasul Zhenjiang (est), a fost spitalizat pe 28 aprilie dupa ce a prezentat febra. O luna mai tarziu, medicii au ajuns la concluzia ca a fost infectat cu gripa aviara, a precizat Ministerul Sanatatii.

”Riscul de raspandire la scara larga (la oameni) este extrem de scazut”, a subliniat institutia intr-un comunicat, precizand ca bolnavul ar putea fi externat in curand.

Autoritatile sanitare din provincia Jiangsu au testat toate persoanele care au intrat in contact cu bolnavul si nu au descoperit nicio persoana infectata cu virusul pana in acest moment. Nu a fost facuta nicio precizare cu privire la circumstantele contaminarii.

Ministerul Sanatatii a indicat ca H10N3 nu avea ”capacitatea de a infecta oamenii” si este oricum ”slab patogen” la pasari, altfel spus, putin susceptibil sa declanseze boala.

Niciun alt caz de H10N3 la om nu a fost raportat altundeva in lume pana in prezent, potrivit unui comunicat ministerial.

Mai multe tulpini ale virusului care declanseaza gripa aviara au fost descoperite la animale in China, dar epidemiile masive in randul oamenilor sunt rare.

Alte doua tulpini de gripa aviara, H5N1 (in perioada 2003-2011), apoi H7N9 (dupa 2013), au declansat contaminari in Asia prin contact direct cu pasari de curte infectate. Dar cazurile de transmitere interumana raman foarte rare.

Varianta H7N9 a infectat 1.668 persoane si a dus la 616 decese din 2013, potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

3 ore ago

Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

30 de minute ago

Un expert de la Muzeul American de Istorie Naturala, acuzat ca a incercat sa scoata ilegal mostre de paianjen si scorpioni din Turcia

Un expert in scorpioni si paianjeni de la Muzeul American de Istorie Naturala din New…

50 de minute ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. In ziua lansarii, fostul cancelar va participa la un eveniment al Verzilor

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

O oră ago

Un fost ministru kazah, condamnat la 24 de ani de inchisoare pentru uciderea sotiei

Un fost ministru kazah al economiei a fost condamnat, luni, la 24 de ani de…

2 ore ago

Conflict de munca la Muzeul Vaticanului: 49 de angajati se plang de conditiile de munca

Patruzeci si noua de angajati ai Muzeului Vaticanului au declansat un conflict de munca fara…

2 ore ago