externe

China avertizeaza Japonia sa nu cumva sa sustina extinderea NATO in Asia-Pacific: „Sa invete cateva lectii de istorie. Daca lasati lupul sa intre in staulul oilor, va musca din fiecare oaie”

Japonia si alte tari ar trebui sa invete cateva „lectii de istorie” si sa nu devina promotorii extinderii NATO in regiune, a declarat ambasadorul chinez in Rusia, Zhang Hanhui.

Diplomatul a facut aceste remarci intr-un interviu in exclusivitate pentru TASS, publicat joi, reiterand avertismentele repetate ale Beijingului cu privire la pericolele aduse de aducerea blocului condus de SUA in Est si in Asia-Pacific, in special.

„Sfatuim Japonia sa invete din plin lectiile istoriei. Ei nu ar trebui, fara a lua in considerare pozitia altor natiuni, sa submineze unilateral pacea si stabilitatea in regiune, nu ar trebui sa devina promotorii expansiunii NATO in Est. Asa cum se spune: Daca lasati lupul sa intre in staulul oilor, va musca din fiecare oaie”, a declarat ambasadorul.

La inceputul acestui an, NATO a luat in considerare deschiderea unui birou de legatura in Japonia. In timp ce Tokyo a indicat ca ia in considerare aceasta idee, Franta ar fi respins proiectul, insistand ca NATO ar trebui sa ramana in schimb limitata la Atlanticul de Nord.

Posibila mutare a starnit o opozitie ferma din partea Chinei, Beijingul promitand sa dea dovada de un „raspuns hotarat” in cazul in care blocul condus de SUA ar incerca sa se apropie de granitele sale.

In iulie, China a promis ca isi va „proteja suveranitatea” si se va opune „expansiunii NATO spre est in Asia-Pacific”, avertizand ca „orice actiune care aduce atingere drepturilor si intereselor legitime ale Chinei va fi intampinata cu un raspuns hotarat”.

Ideea biroului de legatura din Japonia se pare ca a sfarsit prin a fi pusa deocamdata in asteptare, mai multe publicatii afirmand ca NATO va lua in considerare stabilirea unui punct de sprijin la Tokyo in aceasta toamna sau chiar mai tarziu.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Israelul a lovit o tabara de refugiati din centrul Fasiei Gaza. Cel putin 31 de morti

Lovituri aeriene israeliene au provocat, duminica dimineata, moartea a cel putin 31 de persoane in…

22 de minute ago

Cod galben de ploi si grindina in mai multe zone din tara. Ciclonul care a facut ravagii in vestul Europei ameninta si Romania

Ciclonul care a lovit Europa se apropie de Romania, dar vestea buna este ca acesta…

O oră ago

Razboi hibrid. Rusia a alimentat tensiunile din Noua Caledonie, Franta si-a trimis acolo trupele de elita – Video

Parisul a trimis unitati de elita in Noua Caledonie pentru a recupera drumul de la…

2 ore ago

Doua rachete rusesti au lovit, astazi la pranz, un centru de recreere de langa Harkov. Cel putin cinci civili morti si 16 raniti

Cel putin cinci persoane au fost ucise si 16 ranite, duminica, intr-o zona de recreere…

2 ore ago

Flota ruseasca a Marii Negre, lovita din nou. Ucrainenii au distrus dragorul „Kovrovets”

Inca o nava a Flotei Marii Negre a Federatiei Ruse a fost atacata, relateaza site-ul…

2 ore ago