Cursa INARMARILOR in Asia. China si-a MARIT din nou bugetul destinat armatei. Care este SCOPUL

externe

Un purtator de cuvant al legislativului chinez a anuntat miercuri ca bugetul destinat armatei va fi marit in acest an cu un procent considerabil, de 10%. Decizia vine in contextul incetinirii cresterii economice a tarii.

Ca atare, bugetul total alocat fortelor armate ale tarii ajunge la impresionanta suma de 145 de miliarde de dolari. Beijingul sustine ca alocarile bugetare tot mai crescute vizeaza doar modernizarea si imbunatatirea conditiilor celor 2,3 milioane de membri ai Armatei pentru Eliberarea Poporului, cea mai mare forta militara a lumii.

Decizia Chinei vine intr-un context in care si tarile din regiune aloca tot mai multi bani pentru fortele armate. Japonia si-a marit bugetul destinat apararii cu 2,8% pentru acest an, ajungand la o suma record de 42 de miliarde de dolari, mentioneaza ABC News. Japonezii vor sa achizitioneze avioane de lupta si vase de razboi capabile sa contracareze capabilitatile in crestere ale Chinei.

Cea mai mare crestere bugetara o are insa India, care in ultimii ani a devenit cel mai mare importator de arme din lume. Indienii au alocat pentru acest an 11% din buget pentru fortele armate, suma ajungand la 40 de miliarde de dolari. Si indienii se vor concentra pe achizitia de vase si avioane de lupta. China si India au dispute teritoriale, iar New Delhi si-a exprimat deseori ingrijorarea fata de prezenta fortelor chineze in Oceanul Indian.

Chiar si in aceste conditii, cheltuielile Chinei cu inarmarea abia se apropie la o treime din bugetul de aparare al Statelor Unite. In 2015, acesta va fi de 534 de miliarde de dolari, plus inca 51 de miliarde pentru gestionarea conflictelor din Afganistan, Irak si Siria.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: