externe

China cere Statelor Unite sa puna capat „hartuirii” la care sunt supusi studentii chinezi care studiaza in America

Ministrul chinez al securitatii publice, Wang Xiaohong, l-a indemnat pe ministrul american al securitatii interne, Alejandro Mayorkas, in cadrul unei intalniri avute duminica la Viena, sa puna capat ‘hartuirii’ la care ar fi supusi studentii chinezi care intra pe teritoriul Statelor Unite, transmite AFP, citata de Agerpres.

Potrivit unei informari despre discutiile de la Viena, Beijingul a indemnat Washingtonul sa ‘inceteze sa hartuiasca si sa controleze fara motiv aparent studentii chinezi’, a relatat agentia de presa Xinhua.

Beijingul a afirmat in mai multe randuri ca cetateni chinezi posesori de documente de calatorie valide au fost supusi pe aeroporturile americane unor interogatorii agresive si expulzari.

Luna trecuta, ambasada sa la Washington le-a recomandat calatorilor chinezi sa evite aeroportul international Washington-Dulles.

In timpul intalnirii cu Mayorkas, Wang a indemnat Statele Unite sa ‘vegheze ca cetatenii chinezi sa beneficieze de un tratament echitabil la intrare si de o demnitate totala’, a transmis Xinhua.

Wang a insistat de asemenea pe langa Mayorkas ca acesta sa ‘rectifice’ decizia Statelor Unite de a plasa China pe lista principalelor tari de tranzit sau de productie de stupefiante.

Autoritatile americane acuza China de complicitate la comertul cu fentanil, un drog de sinteza mult mai puternic decat heroina si care este cauza a peste 70.000 de decese prin supradoza pe an in SUA.

Luna trecuta, la Beijing, autoritatile chineze si americane au convenit sa coopereze spre a reduce productia ingredientelor necesare fabricarii fentanilului.

Un comunicat american despre intrevederea de duminica precizeaza ca Mayorkas si Wang au avut ‘o discutie sincera si constructiva cu privire la masurile necesare pentru a lupta impotriva propagarii precursorilor chimici’ ai fentanilului.

‘Cele doua parti au asumat de asemenea angajamente in ce priveste continuarea cooperarii in materie de aplicare a legii, schimburi tehnice bilaterale intre oameni de stiinta si alti experti, programarea produselor chimice precursoare si intarirea cooperarii multilaterale’, afirma comunicatul.

Acesta mai mentioneaza ca Washingtonul si Beijingul au abordat de asemenea extinderea cooperarii ‘in lupta pentru a proteja copiii impotriva exploatarii sexuale si a abuzurilor online’.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

8 ore ago

Constanta: Un copil de 9 ani a cazut intr-o fantana fara apa. Doi adulti au incercat sa-l scoata si nu au mai putut iesi nici ei. Pompierii i-au salvat pe toti trei

Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au intervenit, luni, in localitatea Mireasa din judetul Constanta, unde…

9 ore ago

Donald Tusk: Noua persoane arestate sub suspiciunea de sabotaj in numele serviciilor de informatii ruse

Premierul polonez Donald Tusk a declarat ca noua persoane au fost arestate sub suspiciunea de…

9 ore ago

706 de persoane cu numele Kyle s-au reunit in Texas. Nu a fost suficient pentru un record mondial

O incercare a orasului Kyle, Texas, de a dobori recordul mondial pentru cea mai mare…

9 ore ago

SUA spun ca Iranul a cerut ajutor dupa accidentul de elicopter in care a murit presedintele tarii, Ebrahim Raisi. Alegeri pe 28 iunie

Autoritatile iraniene au convenit sa organizeze alegerile prezidentiale pe 28 iunie, dupa moartea presedintelui Ebrahim…

9 ore ago

Campionatul european de surf pentru blanosi si tovarasii lor umani

Zeci de surferi cu blana si tovarasii lor umani au venit pe o plaja din…

9 ore ago