China continua santajul la Putin: Beijingul refuza sa investeasca in gazoductul Power of Siberia 2 si cere Rusiei un discount si mai mare la gaze

externe

China, Rusia, gazoduct, discount, santaj, gaze, pret

China nu este dispusa sa investeasca in noul gazoduct, solicitand Rusiei sa plateasca integral factura de constructie de mai multe miliarde de dolari si cerand reduceri la gazul rusesc, relateaza ziarul The South China Morning Post, citand o sursa familiarizata cu situatia de la Moscova.

Anul viitor, discountul pentru China va creste la 46%, potrivit proiectelor guvernului: combustibilul provenit de la gazoductul Power of Siberia 2 va fi oferit Chinei la un pret special, de doar 271,6 dolari pe mia de metri cubi, in timp ce Turcia si statele din Europa vor plati – 481,7 dolari pe mia de metri cubi.

Dar acest lucru nu este suficient pentru China, care „ar putea cere reduceri si mai mari”, spune sursa. „In ceea ce priveste constructia, [Beijingul] vrea sa se asigure ca nu are niciun risc si niciun cost. Rusia este partea care plateste intreaga factura”, spune sursa.

Ramane totusi neclar daca Gazprom va gasi bani pentru noul megaproiect. Dupa ce a taiat gazele catre tarile europene, compania a inregistrat o pierdere neta de mii de miliarde de ruble pentru anul in curs si s-a confruntat cu goluri de numerar pentru a caror acoperire a trebuit sa cheltuiasca doua treimi din rezervele sale de numerar.

Din rezerva de numerar de 2.000 de miliarde de ruble pe care Gazprom il avea inainte de razboi, au mai ramas aproximativ 700 de miliarde (5,56 miliarde de dolari) in iulie 2023.Chiar si asa, Putin nu prea are de ales. Presedintele rus se afla „sub o presiune enorma”, deoarece daca conducta nu este construita, Rusia nu va avea unde sa deverseze „un volum urias” de gaze, afirma sursa SCMP.

Dupa ce a pierdut piata europeana, unde mergeau peste 150 de miliarde de metri cubi de gaz pe an la apogeul sau de dinainte de razboi, Gazprom a fost nevoit sa reduca productia cu un sfert – un record in istoria sa.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , , , ,

Comentarii: