China, copy-paste dupa Moscova. Protest „hotarat” la Washington fata de vanzarile de arme catre Taiwan: „SUA se amesteca in mod grosolan in afacerile interne ale Chinei, aducand atingere suveranitatii si intereselor de securitate ale tarii”

externe

Beijingul a depus un protest la Washington in legatura cu vanzarile de arme catre Taiwan, deoarece aceste actiuni submineaza suveranitatea Chinei, a declarat miercuri Ministerul chinez al Apararii, citat de TASS.

„Vanzarea de armament de catre Statele Unite catre Taiwan incalca grav principiul ‘O singura China’ si prevederile a trei comunicate comune dintre China si SUA”, se arata in comunicatul publicat pe site-ul agentiei.

Potrivit Ministerului Apararii, SUA „se amesteca in mod grosolan in afacerile interne ale Chinei, aducand atingere suveranitatii si intereselor de securitate ale tarii, distrugand relatiile militare dintre China si SUA, precum si amenintand pacea si stabilitatea in Stramtoarea Taiwan”. „Din aceasta cauza, China si-a exprimat o puternica nemultumire si un protest hotarat, precum si a facut un puternic memoriu diplomatic catre Washington.”

Dupa cum a transmis luni Agentia de Cooperare in domeniul Securitatii Apararii (DSCA) a Departamentului american al Apararii, Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibila vanzare de echipamente si servicii catre Taiwan pentru „servicii de sprijin pentru servicii de inginerie, concepute pentru sustinerea, intretinerea si imbunatatirea sistemului de aparare aeriana Patriot”, cu un cost estimat de 100 de milioane de dolari.

Potrivit DSCA, acordul va fi pus in aplicare in cadrul Programului international de servicii de inginerie Patriot (IESP), participarea fiind „o cerinta a guvernului SUA”. Raytheon Technologies si Lockheed Martin sunt numiti contractori principali.

Taiwanul este guvernat de independent de China din 1949, cand fortele ramase ale Kuomintangului, conduse de Chiang Kai-shek (1887-1975), au fost infrante in Razboiul civil chinez si s-au refugiat pe insula. Taiwanul a pastrat steagul si alte cateva simboluri ale Republicii Chineze care au existat inainte ca luptatorii comunisti sa preia controlul asupra continentului. Beijingul considera insula ca fiind una dintre provinciile sale.

Mai mult despre: ,

Comentarii: