China enerveaza si mai rau Moscova. Prezinta la stiri momentul in care turela unui tanc rusesc este aruncata spre „orbita” Pamantului dupa un atac al ucrainenilor – Video

externe

Surprize tot mai neplacute pentru Moscova din partea regimului comunist aliat de la Beijing. Televiziunile din China incep sa difuzeze imagini, care in Rusia sunt cenzurate, despre cum tancurile rusesti sunt aruncate in aer.

Intr-o emisiune de stiri a unui post TV din China, tara in care toata presa este controlata de stat, a fost prezentat momentul in care turela unui tanc este trimis spre „orbita” Pamantului dupa ce a fost aruncat in aer de ucraineni. Astfel de imagini sunt cenzurate in Rusia.

Citeste si: Americanii explica: de ce au zburat in aer turelele de pe tancurile rusesti distruse in Ucraina. Un defect cunoscut de Occident de ani de zile, „Rusia nu a invatat nimic din Irak”

Presedintele chinez Xi Jinping a anuntat deja, intr-o convorbire cu Emmanuel Macron, ca Rusia trebuie sa respecte „integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei”.

„Cei doi sefi de stat si-au reiterat angajamentul de a respecta integritatea teritoriala si suveranitatea Ucrainei si au convenit asupra urgentei de a ajunge la o incetare a focului”, potrivit comunicatului.

„De asemenea, ar trebui sa fie sprijinite toate eforturile de a oferi sprijin umanitar populatiei ucrainene”, a adaugat acesta.

Moscova a acceptat sa ajute Minskul sa produca rachete, intre care rachete de tip Iskander, a declarat marti presedintele belarus Aleksandr Lukasenko, citat de agentia oficiala belarusa Belta, in timp ce Belarus cauta sa-si consolideze capacitatile militare, potrivit Reuters.

In cadrul unei reuniuni cu responsabili din domeniul apararii din tara sa, Lukasenko a spus ca evenimentele din Ucraina au demonstrat importanta de a avea trupe dotate cu armament modern si de inalta eficacitate, subliniind totodata importanta logisticii.

Lukasenko a spus ca si-a asigurat sprijinul presedintelui rus Vladimir Putin in aceasta privinta la o reuniune care a avut loc in Extremul Orient rus, la care responsabili implicati in productia de rachete in Rusia au putut sa ia cunostinta de „dezvoltarile” belaruse in acest domeniu.

„Dezvoltam o noua racheta”, a spus presedintele belarus, citat de Belta. „O racheta foarte eficienta, similara modelului Iskander. Exista sprijin deplin”, a adaugat el.

Potrivit lui Lukasenko, presedintele Vladimir Putin i-a spus lui Dmitri Rogozin, seful Agentiei spatiale ruse Roskosmos, sa ofere Belarusului sprijin corespunzator, conform Belta.

Rusia a utilizat rachete Iskander in ceea ce ea numeste drept „operatiune speciala militara” in Ucraina.

Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, dar Lukasenko declarase in martie ca fortele militare ale tarii sale nu participa la operatiunea Moscovei si nici nu o vor face.

Belta il citeaza si pe ministrul apararii belarus Viktor Hrenin, care a spus ca in Belarus incepe a doua faza a verificarilor privind nivelul pregatirii de lupta a trupelor, ceea ce reprezinta, in opinia sa, o reactie adecvata la exercitiile NATO.

Iskander este un sistem de rachete balistice mobile – denumite SS-26 Stone de catre NATO – care a inlocuit rachetele sovietice de tip Scud. Cele doua rachete ale sistemului au o raza de pana la 500 de kilometri si pot purta atat ogive conventionale, cat si focoase nucleare, potrivit AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: