externe

China executa cetateni filipinezi in timp ce conflictul diplomatic se adanceste

Doi cetateni filipinezi condamnati pentru infractiuni legate de droguri in China au fost executati luna trecuta, in pofida apelurilor oficiale de amanare a pedepsei, a anuntat sambata Manila, intr-o actiune care va adanci probabil neincrederea de ambele parti, transmite Newsweek.

Consulatul Filipinelor din Guangzhou, un oras chinezesc din provincia sudica Guangdong, a declarat ca executiile au avut loc la 24 noiembrie, potrivit agentiei oficiale de presa filipineze. Oficialii guvernamentali au declarat ca au epuizat toate caile diplomatice in timp ce incercau sa obtina o suspendare a executiei.

Vestea vine intr-un moment de slabiciune in relatiile dintre China si Filipine din cauza diferendelor politice legate de teritoriile disputate din Marea Chinei de Sud, revendicate aproape in intregime de Beijing. Navele guvernamentale chineze continua sa se confrunte cu ambarcatiuni filipineze care opereaza cu zona economica exclusiva a Filipinelor, in aparenta sfidare a dreptului international.

Teresita Daza, purtatorul de cuvant al Ministerului filipinez de Externe, a declarat ca departamentul a amanat anuntul oficial pana cand guvernul a fost notificat oficial de catre autoritatile chineze. Manila a facut apel la cel mai inalt nivel pentru ca sentintele de condamnare la moarte sa fie comutate in inchisoare pe viata, a spus ea.

„Apelurile noastre repetate au fost in concordanta cu legile si valorile natiunii noastre, care acorda cea mai mare importanta vietii umane”, a declarat Daza.
In cele din urma, guvernul chinez a sustinut si a efectuat executiile, invocand propriile legi, pe care Daza a spus ca Filipine trebuie sa le respecte.

Cei doi filipinezi au fost arestati in Guangdong in 2013 sub suspiciunea de a fi traficat un total de 26 de kilograme de metamfetamina ascunsa in interiorul unor playere DVD, potrivit departamentului de afaceri externe din Manila. Numele lor nu au fost facute publice, conform dorintei familiilor lor.

Daza a declarat ca retelele ilegale de droguri sunt „un flagel pe care noi, ca natiune, trebuie sa il infruntam”.

Sindicatele crimei profita de filipinezii dezavantajati din punct de vedere economic, a spus ea, avertizand cetatenii care calatoresc sa se fereasca de tentativele de a recruta „calatori inconstienti ca si catari de droguri”.

Din cele 92 de cazuri de pedeapsa capitala in care au fost implicati filipinezi in China, toate, cu exceptia unuia, au implicat droguri, iar 88 au fost comutate – doua la pedepse pe viata si 86 la pedepse mai scurte, potrivit cifrelor guvernului filipinez.

Daza a declarat ca doua cazuri ramase nerezolvate asteptau revizuiri finale.

Ministerele de externe filipinez si chinez nu au raspuns imediat la solicitarile scrise ale Newsweek pentru comentarii inainte de publicare.

China este considerata pe scara larga ca fiind cel mai mare calau din lume. Numarul exact al persoanelor executate in fiecare an este dificil de determinat din cauza lipsei de transparenta a sistemului de justitie penala chinez, dar Biroul ONU pentru Drepturile Omului estimeaza ca numarul acestora este de ordinul miilor.
In China, infractiunile capitale includ acte non-violente, cum ar fi coruptia, traficul de droguri, spionajul si „separatismul”.

Executiile i-au determinat pe unii dintre legislatorii filipinezi sa ceara o restabilire a pedepsei cu moartea pentru infractiunile legate de droguri comise de straini.

Reprezentantul Robert Ace Barbers, presedintele Comisiei pentru droguri periculoase din Camera Deputatilor din Filipine, a declarat: „Daca ei i-au condamnat la moarte pe compatriotii nostri pentru infractiuni legate de droguri ilegale, haideti sa facem acelasi lucru cu cetatenii lor, multi dintre ei fiind prinsi fabricand, comercializand sau introducand droguri in tara.”

Reprezentantul Rufus Rodriguez, fost vicepresedinte al Camerei din Filipine, a cerut Congresului tarii sa ia in considerare proiectul sau de lege din iulie 2022, care, daca va fi adoptat, va face ca cetatenii straini condamnati pentru infractiuni legate de droguri sa fie eligibili pentru pedeapsa cu moartea, atata timp cat acelasi lucru se aplica infractiunilor din tarile lor de origine.

„Desi nu punem la indoiala legile Chinei si ale altor tari, trebuie sa ne asiguram ca conationalii nostri nu sufera de pe urma lor”, a declarat el.

Filipine a abolit pedeapsa capitala in 2006.

Urmareste-ne si pe:
Karina Macovei

Recent Posts

Fiul lui Doldurea a cautat sa fuga din Romania. Anchetatorii au descoperit ca acesta se uita dupa „tari fara extradare” si „boli cu care nu se face puscarie”

Ionut Doldurea, fiul primarului reales Ion Doldurea (PSD), a cautat pe internet informatii despre "tari…

2 ore ago

Washingtonul admite ca Trump va putea anula acordul de securitate cu Ucraina. Vulnerabilitatea majora a acordului semnat joi de Biden si Zelenski

Deoarece acordul de securitate dintre Ucraina si SUA nu va fi ratificat de Congres, orice…

59 de minute ago

Inainte de Summitul pentru pace din Elvetia, China „atrage” tarile in curs de dezvoltare de partea „planului sau de pace”

China, care nu va participa la Summitul elvetian pentru pace din acest weekend, face lobby…

O oră ago