China explica de ce CONSTRUIESTE INSULE in apele internationale. Scopul MARELUI ZID de nisip
China a anuntat joi ca motivele pentru care construieste insule in apele disputate ale Marii Chinei de Sud tin de apararea militara si de servicii civile de care ar putea beneficia si alte tari.
Ministrul de Externe Hua Chunying a declarat, intr-o conferinta de presa, ca lucrarile din arhipeleakul Spratly sunt necesare pentru a proteja vasele de taifunuri.
„Construim adaposturi, zone de unde sa provin ajutor, cautare si salvare. De asemenea vor fi centre de prognoza meteo si de servicii pentru pescari precum si alte facilitati necesare Chinei, tarilor vecine si vaselor care tranziteaza Marea Chinei de Sud”, a declarat Hua.
Ministrul a mai spus ca noile insule vor ajuta la apararea militara a Chinei, dar nu a dat detalii.
Este neobisnuit ca guvernul chinez sa ofere astfel de detalii despre planurile sale cu insulele artificiale, noteaza Business Insider.
Secretarul american al Apararii, Ash Carter, aflat la Tokio, etapa in primul sau turneu asiatic, a lansat un avertisment sever contra militarizarii liniilor teritoriale intr-o regiune unde China emite pretentii asupra unor zone revendicate de tari din regiune si se afla in contradictie cu mai multe state din estul si sudul Marii Chinei de Sud.
Vizita lui Carter in Japonia coincide cu cresterea acestei preocupari a SUA privind revendicarile Chinei asupra arhipelagului Spratley si altor teritorii disputate si de tari din regiune, printre care Filipine si Vietnam. Tokio si Beijing au o politica distincta asupra insulelor sub control japonez in marea Chinei Orientale.
Imagini satelitare publicate recent de responsabilii filipinezi releva ca Beijingul efectueaza lucrari de restaurare care avanseaza pe sase recife in Spratley, iar Manilla a precizat ca dragoare chineze au inceput sa lucreze pe un al saptelea recif, muncitorii chinezi construind porturi si depozite de stocare de carburant si doua piste de aterizare despre care expertii sustin ca vor permite Chinei sa-si extinda puterea in inima maritima a Asiei de Sud. Comandantul Flotei Pacificului a SUA, Harry Harris, declara ca, potrivit unui grup de studiu australian, China foloseste dragoare si buldozere pentru a crea un „mare zid de nisip” in Marea Chinei de sud. China are pretentii asupra majoritatii apelor potential bogate in resurse energetice, la fel si Filipine, Vietnam, Malayezia, Brunei si Taiwan.
Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook