China il deplange pe fostul lider Jiang Zemin. Buchete de crizanteme si pagini alb-negru ale ziarelor

externe

Ziarele din China au fost tiparite, joi, cu prima pagina alb-negru, iar steagurile au coborat in berna in urma decesului fostului presedinte Jiang Zemin, in timp ce oamenii au depus buchete de crizanteme albe, simbolul doliului, in fata casei in care a copilarit, potrivit Reuters.

Jiang a murit in orasul sau natal, Shanghai, miercuri, dupa pranz, de leucemie si insuficienta multipla de organ, la varsta de 96 de ani.

Moartea sa a provocat un val de nostalgie pentru vremurile relativ mai liberale din timpul presedintiei sale.

Inca nu a fost stabilita o data pentru inmormantarea lui.

Cotidianul Popular oficial al Partidului Comunist de guvernamant si-a dedicat toata prima pagina lui Jiang si a tiparit o fotografie mare cu el.

„Iubitul tovaras Jiang Zemin nu va fi niciodata uitat”, se spune in titlu, deasupra unei povestiri care republica anuntul oficial al mortii sale.

Steagurile au coborat in berna pe cladirile guvernamentale cheie si pe ambasadele chineze din strainatate, in timp ce paginile de start ale platformelor de comert electronic Taobao si JD.com au aparut, de asemenea, alb-negru.

Oamenii au asezat gramezi de buchete de crizanteme albe, un simbol traditional chinezesc pentru doliu, in fata casei copilariei lui Jiang din orasul Yangzhou, a declarat un martor pentru Reuters. Unii au ingenuncheat in fata casei sale intr-o dovada de respect, a adaugat persoana.

„Bunicule Jiang, odihneste-te in pace”, scria pe un buchet.

In Shanghai, unde a murit Jiang, politia a inchis strazile, dar sute de oameni au incercat totusi sa vada vehiculul in care se pare ca a fost transportat trupul sau.

Intr-o fotografie se vad oameni tinand un banner pe care scria „Tovarase Jiang Zemin, vei trai vesnic in inimile noastre”.
Guvernele straine, partidele politice si „personajele prietenoase” nu vor fi invitate sa trimita delegatii sau reprezentanti in China pentru a participa la activitatile de doliu, a declarat agentia oficiala de presa Xinhua.

La una dintre cele mai mari banci straine din China, angajatii au fost rugati sa poarte haine negre la intalnirile cu autoritatile de reglementare, angajatii au fost rugati sa nu se fotografieze la petreceri, iar banca a suspendat activitatile de marketing timp de 10 zile.

Moartea lui Jiang survine intr-un moment greu pentru China, unde autoritatile se confrunta cu proteste de strada larg raspandite, ale locuitorilor satui de restrictiile impuse la aproape trei ani de pandemie.

China este, de asemenea, blocata intr-o confruntare cu Statele Unite si aliatii sai cu privire la orice, de la amenintarile chineze la Taiwan guvernat democratic, pana la problemele comerciale si ale drepturilor omului.

Jiang avea un temperament de temut dar si o latura distractiva. Uneori canta pentru demnitari straini si glumea cu ei, in contrast cu succesorul sau mai rigid, Hu Jintao, si cu actualul presedinte Xi Jinping.

„A avea pe cineva educat ca lider este intr-adevar un lucru bun, RIP”, a scris un utilizator pe WeChat adaugand un emoji lumanare.

Unii utilizatori chinezi de retele sociale au postat imagini si videoclipuri cu Jiang vorbind sau razand si articole despre discursul sau din 1997 de la Universitatea Harvard in limba engleza, amintind despre o epoca in care China si Occidentul erau in relatii mai bune.

Guvernele SUA si Japonia si-au exprimat condoleante.

Purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al SUA, Adrienne Watson, a declarat ca in timpul celor doua vizite ale sale in Statele Unite in calitate de presedinte, precum si in timpul altor multe intalniri cu oficiali americani, Jiang a promovat legaturile dintre cele doua tari „in timp ce a gestionat diferentele – un imperativ care continua si astazi”.

Chiar si Taiwanul, pe care Jiang l-a amenintat cu razboiul in perioada premergatoare primelor alegeri prezidentiale directe de pe insula din 1996, a spus ca a trimis „cele mai bune urari” familiei lui Jiang, desi a adaugat ca „a amenintat dezvoltarea sistemului democratic din Taiwan si schimbari prin forta”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: