„China inca ascunde lumii informatii”. SUA promite ca Beijingul va plati: „Va veni si vremea invinuirilor”

externe

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, si-a intensificat marti criticile la adresa modului in care China gestioneaza pandemia de coronavirus, spunand ca Partidul Comunist Chinez inca ascunde de restul lumii informatii care ar fi necesare pentru prevenirea aparitiei de noi cazuri, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

Afirmatia, facuta intr-un interviu pentru podcast-ul Washington Watch, a atras o reactie din partea Chinei, care a spus ca Pompeo ar trebui sa inceteze sa mai ”politizeze” pandemia si sa mai defaimeze Beijingul.

Pompeo a reiterat acuzatii anterioare conform carora intarzierea cu care a impartasit Beijingul informatii despre virus a creat riscuri pentru oamenii din intreaga lume, punand „cu adevarat mii de vieti in pericol”.

„Ingrijorarea mea este ca aceasta musamalizare, aceasta dezinformare in care e angajat Partidul Comunist Chinez, inca ascunde lumii informatiile de care este nevoie pentru a putea preveni noi cazuri sau ca ceva asemanator sa reapara”, a adaugat el.

Pompeo a acuzat de asemenea Iranul si Rusia ca desfasoara campanii de dezinformare in privinta coronavirusului.

„Campania de dezinfomare dusa de Rusia si Iran, dar si de China continua. Ei spun ca (pandemia – n.r.) a venit de la armata americana si ca poate a inceput in Italia, toate acestea pentru a nu-si asuma responsabilitatea”, a mai afirmat el.

In ciuda criticilor puternice la adresa Chinei, Pompeo nu s-a mai referit la noul coronavirus cu formula ”virusul chinez” sau ”virusul Wuhan”, etichete care au starnit nemultumirea Beijingului si pe care le utilizase in mod repetat pana acum, noteaza Reuters.

„Va veni si vremea invinuirilor”, a spus el, adaugand insa ca este important ca lumea sa stie ce se intampla cu adevarat.

„Este in desfasurare o criza globala si trebuie sa ne asiguram ca fiecare tara este astazi transparenta, impartaseste ce se intampla cu adevarat, astfel incat comunitatea internationala, sistemul de sanatate global, comunitatea specialistilor in boli infectioase sa inceapa sa lucreze intr-un mod holistic”, a adaugat Pompeo.

La Beijing, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe, Geng Shuang, a spus ca China a fost transparenta si a impartasit informatii cu Organizatia Mondiala a Sanatatii si cu tari, inclusiv cu SUA.

„Cerem SUA sa inceteze sa mai politizeze epidemia si sa atace si sa defaimeze China”, a spus Geng Shuang in conferinta de presa zilnica.

Pompeo, un critic vechi al Beijingului si al Partidului Comunist Chinez, a declarat ca vor trebui luate ‘decizii foarte importante’ in viitor in felul in care este structurata relatia SUA-China.

Pompeo nu a oferit mai multe detalii, dar oficiali americani au spus saptamana trecuta ca este in pregatire un ordin executiv la Casa Alba pentru a ajuta la relocarea lanturilor de furnizare de produse medicale din China si din alte tari in SUA, in contextul pandemiei.

Propunerea SUA a starnit ingrijorare in China si in alte parti, desi nu este clar cand ar putea actiona Trump.

SUA „nu ar trebui sa depinda niciodata de o tara straina pentru mijloacele propriei supravietuiri”, a spus Trump intr-una din conferintele de presa zilnice ale grupului de lucru privind coronavirusul.

„Scopul nostru in viitor trebuie sa fie de a avea medicamente americane pentru pacientii americani, aprovizionari americane pentru spitalele americane”, a adaugat el.

Mai mult despre:


Comentarii: