China incearca sa-si amplaseze baze militare in Pacific, foarte aproape de Australia. Insulele Solomon anunta ca refuza sa accepte o baza militara chineza

externe

Insulele Solomon au anuntat vineri ca nu vor permite instalarea unei baze militare chineze in aceasta tara insulara din Pacific, in ciuda planurilor sale de a semna un pact de securitate cu Beijingul.

La o zi dupa ce oficiali din cele doua tari au parafat un proiect de acord privind securitatea, biroul prim-ministrului Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, a declarat vineri ca acordul nu invita China sa stabileasca o baza militara.

„Guvernul este constient de ramificatiile de securitate ale gazduirii unei baze militare si nu va fi neglijent sa permita ca o astfel de initiativa sa aiba loc sub supravegherea sa”, se arata intr-o declaratie citata de Reuters.

Sogavare nu a facut publice detaliile acordului de securitate cu China, pe fondul ingrijorarii starnite de o scurgere de informatii despre un proiect care permitea navelor marinei chineze sa se realimenteze in insule. Ministrii nu l-au semnat inca.

Cand a fost intrebat despre cele mai recente comentarii din partea Insulelor Solomon, ministerul de externe al Chinei a declarat ca „punctul de plecare” al acordului de securitate este de a proteja siguranta oamenilor si securitatea proprietatii.

„Nu are nicio conotatie militara”, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, in cadrul unei sedinte zilnice de informare. „Observatiile si speculatiile relevante din mass-media sunt nefondate”.

Patru persoane au fost ucise si o mare parte din cartierul Chinatown din Honiara, capitala Insulelor Solomon, a fost distrus in timpul protestelor antiguvernamentale violente din noiembrie.

Liderul Statelor Federate ale Microneziei a indemnat joi Insulele Solomon sa nu semneze pactul de securitate, afirmand ca are „ingrijorari grave in materie de securitate” si ca se teme ca Pacificul ar putea fi implicat intr-un razboi intre China si Statele Unite.

Noua Zeelanda a avertizat, de asemenea, impotriva pactului, despre care spune ca ar putea perturba cooperarea regionala de lunga durata in materie de securitate. Ministrul australian al Apararii, Peter Dutton, a declarat vineri ca respecta perspectiva lui Sogavare, dar a indemnat la prudenta.

China a stabilit 20 de puncte de prezenta militara in Marea Chinei de Sud, in ciuda faptului ca le-a spus Statelor Unite ca nu va militariza regiunea, iar Canberra se teme ca Beijingul se afla pe o cale similara in insulele din Pacific, a declarat un inalt oficial britanic intr-un interviu acordat Sky News.

„Ei vor un port militar in PNG [Papua Noua Guinee]. Au unul in Sri Lanka si, evident, se uita si la alte locuri unde le pot amplasa”, a spus el.

China s-a oferit sa reamenajeze o baza navala in Papua Noua Guinee in 2018, dar cel mai apropiat vecin nordic al Australiei, insa acesta a decis ca Australia sa dezvolte in schimb baza.

O companie de stat chineza administreaza portul Hambantota din Sri Lanka in baza unui contract de inchiriere pe 99 de ani, desi Sri Lanka a declarat anterior ca portul nu poate fi folosit in scopuri militare chinezesti.

O baza militara chineza in Insulele Solomon ar determina Australia sa isi sporeasca in mod semnificativ desfasurarea militara in regiune, deoarece insulele sunt foarte aproape de Australia.

Ministrul de externe al Australiei, Marise Payne, a declarat ca acordul de securitate dintre Insulele Solomon si China ar submina stabilitatea in regiune. „Nu credem ca este nevoie ca tari din afara familiei Pacificului sa aiba un rol de securitate”, a declarat ea vineri la un post de radio local.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: