China insista sa-i interzica lui Nancy Pelosi sa mearga in Taiwan: „SUA vor trebui sa isi asume toate consecintele”

externe

China si-a declarat miercuri opozitia ferma fata de o potentiala vizita in Taiwan a presedintei Camerei Reprezentantilor a Congresului american, democrata Nancy Pelosi, si a avertizat ca Washingtonul ar trebui sa isi asume ‘toate consecintele’, informeaza AFP, citata de Agerpres.

‘Daca Statele Unite persista’ cu aceasta vizita vor trebui ‘sa isi asume toate consecintele’, a afirmat in fata presei purtatorul de cuvant al diplomatiei chineze, Zhao Lijian.

Beijingul se opune oricarui contact intre alte tari si Taiwan, considerand insula ca fiind una din provinciile sale istorice, chiar daca nu o controleaza.

Nancy Pelosi, sefa Camerei Reprezentantilor si, in aceasta calitate, unul din personajele cu cel mai inalt rang in statul american, a refuzat sa le spuna jurnalistilor joia trecuta daca va face aceasta vizita, prevazuta, conform unor media, in august, dar care nu intruneste unanimitate in randul guvernului de la Washington.

Ea ar fi politicianul american cu cel mai inalt rang constitutional care s-ar deplasa in Taiwan de decenii.

SUA, la fel ca imensa majoritate a statelor lumii, nu recunosc oficial Taiwanul.

Washingtonul sustine insa puternic insula, careia ii scoate in evidenta statutul ‘democratic’, si este cel mai important partener si furnizor de arme pentru Taipei.

Vazand in aceasta o atingere adusa suveranitatii sale, China si-a sporit presiunea asupra Taipeiului in ultimii ani, inclusiv prin incursiuni in zona de aparare aeriana a Taiwanului.

Mai mult despre: ,

Comentarii: