China isi umfla muschii, incearca sa impuna „linii rosii” Statelor Unite: „Nu acceptam sa fim calomniati”

actualitate

China si-a trasat duminica „liniile rosii”, pe care SUA nu trebuie sa le incalce daca isi doresc o imbunatatire a relatiilor cu tara asiatica, si a cerut presedintelui democrat Joe Biden sa reduca tonul la adresa Beijingului, sa ia unele masuri si sa evite crearea de „noi obstacole”, relateaza EFE, citata de Agerpres.

Conditiile puse de Beijing includ obligatia ca Washingtonul sa inceteze sa mai „defaimeze” China cu atacuri calificate duminica de ministrul de externe chinez Wang Yi drept „rautacioase si complet nejustificate”, intr-o conferinta de presa organizata in paralel cu reuniunea anuala a Adunarii Nationale Populare (ANP, legislativul chinez).

Din punctul de vedere al Beijingului, SUA trebuie sa revina asupra nedreptatilor pe care le-a comis impotriva Chinei in mandatul republicanului Donald Trump, iar prima sarcina a lui Biden este sa decida anularea „restrictiilor nerezonabile” impuse de predecesorul sau, o aluzie la taxele vamale aplicate de fostul lider de la Casa Alba asupra produselor chinezesti.

„Nu acceptam acuzatii nefondate, nici sa fim calomniati sau sa ni se afecteze interesele (…) Statele Unite s-au amestecat in afacerile multor tari in numele democratiei si de multe ori au provocat conflicte”, a declarat duminica Wang in conferinta e presa mentionata.

Beijingul ramane inflexibil in ceea ce priveste Taiwanul si Hong Kongul

Inaltul diplomat chinez a aruncat o sageata in directia Washingtonului pentru „ingerintele” SUA in treburile interne ale altor tari, „care trebuie sa inceteze deoarece, in caz contrar, lumea va continua sa fie marcata de instabilitate”.

Wang a pledat pentru o „coexistenta pasnica” intre cele doua puteri, dar a reiterat ca ambele trebuie sa se angajeze „sa nu se amestece in treburile interne ale celeilalte”, in replica la o intrebare privind posibilele critici ale Washingtonului ca urmare a reformei electorale in Hong Kong avuta in vedere de China.

Seful diplomatiei chineze a mentionat ca respectiva reforma este „absolut necesara pentru a garanta stabilitatea Hong Kongului” si „un viitor mai luminos” pentru regiune. Referitor la situatia drepturilor omului in cazul minoritatii uigure din regiunea Xinjiang (vestul Chinei), care face si ea obiectul criticilor din partea Washingtonului, Wang a subliniat ca „acuzatiile de genocid nu au niciun sens si se bazeaza pe zvonuri diseminate din rautate”.

Un alt punct de frictiune este Taiwanul, care se autoguverneaza din 1949, dar este revendicat de Beijing, noteaza EFE. „Ne asteptam ca administratia Biden sa se indeparteze in mod evident de practicile periculoase ale predecesorului sau. Nu vom face concesii”, a avertizat Wang.

Raspunsurile cvasibelicoase ale lui Wang au lasat totodata loc pentru o reconciliere, insa doar daca Washingtonul accepta conditiile Beijingului, remarca agentia de presa spaniola. „Trebuie sa evitam confruntarea. Suntem cele mai mari economii din lume si interesele noastre converg. China este gata sa readuca relatiile pe drumul cel bun. Credem ca o concurenta sanatoasa este posibila”, a insistat Wang.

Beijingul cauta sa castige bunavointa Europei

Pana in prezent, liderii chinezi si-au pastrat scepticismul fata de Biden si l-au criticat pentru ca „a incercat sa decupleze cu forta economiile celor doua tari”, dupa ce liderul de la Casa Alba a anuntat o noua politica de revizuire a strategiei americane de livrari de produse americane in unele sectoare-cheie.

„China va face tot ce tine de ea pentru a-si apara interesele”, a subliniat Wang, in asteptarea urmatoarelor decizii ale lui Biden, care a promis o abordare diferita fata de cea adoptata de Trump, desi pentru moment administratia sa nu pare a se grabi sa puna capat conflictelor pe care le are cu Beijingul, noteaza EFE.

In declaratii recente facute pentru EFE, academicianul Tong Zhao, de la Centrul de Politica Globala Carnegie-Tsinghua, declara ca o refacere a aliantei transatlantice dintre SUA si Europa ii ingrijoreaza pe liderii chinezi, dat fiind ca ar da o gura de oxigen unui Washington „pe care (chinezii) il percep ca fiind in declin de influenta si de legitimitate”.

Wang a evitat sa raspunda la o intrebare pe aceasta tema, insa a evidentiat faptul ca relatiile dintre China si Uniunea Europeana au primit un nou impuls odata cu incheierea negocierilor pentru un acord de investitii intre cele doua parti, care „transmite lumii un mesaj pozitiv”.

„Nu suntem rivali. Iar China nu doreste sa bage zazanie intre Europa si Statele Unite, dar saluta o mai mare autonomie a Bruxellesului. O Europa puternica si care sa se coordoneze cu multe tari este necesara pe scena internationala”, a asigurat diplomatul chinez.

Totodata, Wang a evidentiat ca bunele relatii intre China si Rusia sunt „imperative in fata prezentelor circumstante” si ca aceasta asociere reprezinta „un pilon de sustinere pentru pacea mondiala”.

„Lumea nu-si poate permite luxul sa se prabuseasca din cauza conflictelor: trebuie sa infruntam impreuna provocarile”, a apreciat Wang, care s-a referit intre altele la coronavirus, schimbarile climatice si nonproliferarea nucleara.

Controversata „diplomatie a vaccinurilor”

Pe de alta parte, Wang a mentionat ca prioritatea mandatului sau pentru anul 2021 este „de a colabora cu restul lumii pentru a pune capat pandemiei” de coronavirus si a insistat ca tara sa nu cere nimic in schimbul distribuirii in alte state a vaccinurilor sale anti-COVID-19.

Dimpotriva, China „isi respecta cu varf si indesat” angajamentul de a face din vaccinuri un bun accesibil, in special in tarile in curs de dezvoltare, a spus Wang, care a subliniat ca peste 60 de tari au autorizat deja folosirea vaccinurilor chinezesti.

Printre ele, multe state din Africa si America Latina, regiune in care interesele Chinei nu au facut decat sa creasca pana la punctul in care comertul bilateral a depasit 300 de miliarde de dolari pentru al treilea an consecutiv, potrivit diplomatului chinez.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: