China joaca TARE. Ridica prima baza MILITARA in afara tarii, chiar langa una a SUA

externe

China cainfiinta prima baza militara in afara tarii. Este vorba de o unitate navala in micul stat Djibouti, aflat in estul Africii, creata, sustine China, pentru a stimula eforturile de combatere a pirateriei si de mentinere a pacii, sustin oficialii de la Beijing. Baza ar urma sa fie amplasata chiar langa cea a americanilor.

Oficialii chinezi se afla in discutii avansate cu reprezentanti ai guvernului Djibouti pentru a ridica o baza militara menita sa mijloceasca lupta anti-piraterie si mentinerea pacii in zona, scrie presa chineza citata de Wall Street Journal.

Hong Lei, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe chinez, spune ca scopul bazei este de a oferi „sprijin logistic” pentru combustibil, odihna si reaprovizionare a navelor Marinei chineze, negand speculatiile potrivit carora portul are rolul de a asigura expansiunea militara a Beijingului in Cornul Africii.

„Constructia infrastructurii va ajuta Marina Chinei si armata sa participe in continuare la operatiunile ONU de mentinere a pacii, sa efectueze misiuni de escorta din apele din apropierea Somaliei si in Golful Aden, si sa ofere asistenta umanitara”, a declarat Hong Lei, citat de Reuters.

Si purtatorul de cuvant al Ministerului Apararii din China, colonelul Wu Qian, a vorbit despre aceleasi intentii, insa a adaugat: „China si-a dorit sa joace un rol mai mare in asigurarea pacii si stabilitatii regionale”.

Astfel, Beijingul se pregateste sa-si sporeasca rolul avut la nivel mondial prin modernizarea armatei si a flotei navale, contribuind semnificativ la actiunle ONU de mentinere a pacii. In prezent, China este unul dintre importantii furnizori de trupe de mentinere a pacii in Africa, unde are interese economice uriase, dupa ce a investit aproximativ 40 de miliarde de dolari in ultimii 15 ani.

Fosta colonie a Frantei, Djibouti gazduieste, din 2002, deja singura baza militara americana de pe teritoriul Africii, la Camp Lemonnier, unde sunt detasati in jur de 4.000 de militari si de civili. Importanta bazei militare a crescut datorita operatiunilor anti-teroriste executate de aeronave pilotate de la distanta. Potrivit The Economist, 3.000 de persoane, in principal civili, au fost ucisi in operatiuni.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: