China lanseaza exercitii militare in jurul Taiwanului ca „avertisment sever” dupa escala vicepresedintelui insulei in SUA

externe

China a lansat sambata exercitii militare in jurul Taiwanului ca un „avertisment sever”, in urma escalei in Statele Unite a vicepresedintelui insulei, William Lai, potrivit The Guardian.

Lai – favoritul alegerilor prezidentiale din Taiwan de anul viitor si un oponent vocal al pretentiilor Beijingului asupra insulei – s-a intors vineri dintr-o calatorie in Paraguay in timpul careia s-a oprit pentru scurt timp la New York si San Francisco.

China a reactionat furioasa la opririle in SUA si sambata a reiterat ca Lai a fost un „instigator”, in timp ce a promis ca va lua „masuri hotarate… pentru a proteja suveranitatea nationala si integritatea teritoriala”.

Armata Populara de Eliberare (PLA) „a lansat sambata patrule aeriene si maritime comune si exercitii militare ale marinei si fortelor aeriene in jurul insulei Taiwan”, a declarat purtatorul de cuvant al armatei citat de presa de stat.

Taiwanul a declarat ca 42 de avioane de razboi au intrat in zona sa de aparare aeriana la ora locala 9 s ca si opt nave participa la exercitii. Douazeci si sase dintre avioanele de razboi au traversat linia mediana a stramtorii Taiwan, a declarat Ministerul Apararii al insulei intr-un comunicat.

Xinhua a spus ca exercitiile au fost menite sa testeze capacitatea PLA „de a prelua controlul spatiilor aeriene si maritime in conditii reale de lupta”. Ele au fost, de asemenea, menite sa serveasca drept „un avertisment sever la conspiratia separatistilor din Taiwan cu elemente straine si provocarile acestora”, a adaugat acesta.

Taiwanul a condamnat ferm „un astfel de comportament irational si provocator” si a anuntat ca va trimite „forte adecvate” pentru a raspunde „prin actiuni practice”.

„Desfasurarea unui exercitiu militar cu un pretext nu numai ca nu ajuta la pacea si stabilitatea in stramtoarea Taiwan, dar evidentiaza si mentalitatea militarista [a Chinei] si confirma natura hegemonica a expansiunii sale militare”, a declarat Ministerul Apararii Nationale din Taiwan.

China revendica Taiwanul ca parte a teritoriului sau si s-a angajat sa-l ia intr-o zi, cu forta, daca este necesar.

Cu toate acestea, Sifu Ou, expert la Institutul de Cercetare pentru Aparare si Securitate Nationala din Taiwan, a declarat pentru AFP ca „amploarea exercitiului PLA [de data aceasta] va fi moderata”.

Exercitiile militare anterioare pe care China le-a lansat in jurul Taiwanului in timpul anului electoral au fost considerate favorabile candidatilor din partidul de guvernamant, Partidul Democrat Progresist (DPP), care este in mare masura privit drept pro-Washington.

Sambata, un oficial de la Biroul de Munca din Taiwan al Partidului Comunist a „condamnat ferm” calatoria lui Lai, numind-o o „noua miscare provocatoare” a DPP, „de a colabora in continuare cu Statele Unite”, a spus Xinhua.

„Recenta oprire a lui Lai a fost de fapt o acoperire pentru vanzarea intereselor Taiwanului, pentru a avea castiguri in alegerile locale prin miscari necinstite”, a spus oficialul.

„Faptele lui Lai au dovedit ca el este un instigator care va impinge Taiwanul in pragul periculos al razboiului si va aduce necazuri profunde compatriotilor sai”, a continuat acesta.

La New York, Lai a promis „va rezista anexarii” si va continua sa sustina principiile de baza ale administratiei lui Tsai. Anterior, Lai a fost mult mai deschis in privinta independentei decat Tsai, careia Beijingul este deja ostil, deoarece refuza sa accepte opinia conform careia Taiwan este o parte a Chinei.

In cadrul unui summit de vineri, liderii Statelor Unite, Japoniei si Coreei de Sud au declarat ca se opun „comportamentului periculos si agresiv” al Chinei, care afirma revendicari maritime in regiunea Indo-Pacific.

„Reafirmam importanta pacii si stabilitatii in stramtoarea Taiwan ca element indispensabil al securitatii si prosperitatii in comunitatea internationala. Nu exista nicio schimbare in pozitiile noastre de baza cu privire la Taiwan si solicitam o solutionare pasnica a problemelor de peste stramtoare”, se arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: