China lanseaza o noua strategie de RAZBOI in timp ce cresc tensiunile cu SUA

externe

China a lansat marti o noua Carta Alba privind strategia sa militara in care pune accent pe dezvoltarea fortelor navale si pe conceptul de ‘aparare activa’ in plina escaladare a tensiunilor intre Beijing si Washington in Oceanul Pacific, informeaza EFE.

‘Nu vom ataca pe nimeni daca nu vom fi atacati, dar cu siguranta vom contraataca daca vom fi atacati’, a declarat colonelul Yang Yujun, purtator de cuvant al Ministerului Apararii, intr-o conferinta de presa desfasurata la sediul guvernului.

Acesta este al noualea document de acest tip din 1998 si pana in prezent, iar Yang a mentionat ca noutatea actualului text consta in faptul ca are o abordare ‘mai strategica si mai vizionara’ intr-un context mondial de ‘schimbari fara precedent, in timp ce China se afla intr-un punct critic al reformei si dezvoltarii’.

Cu toate ca pune accentul pe angajamentul Chinei in vederea dezvoltarii pasnice, documentul subliniaza totodata ‘domeniile critice de securitate’, printre ele numarandu-se oceanele, spatiul, spatiul cibernetic si fortele nucleare si avertizeaza ca fortele navale ‘isi vor modifica gradual perspectiva’. Fortele navale vor trece de la o strategie unica de ‘aparare a apelor teritoriale’ la una care sa asigure si ‘protectia in apele deschise’. ‘Avem nevoie de o Marina puternica pentru a apara interesele maritime ale Chinei’, a spus Yang, citat de Agerpres.

Tocmai extinderea Marinei Chinei si actiunile Beijingului in apele Marii Chinei de Est (in Pacific), pe care China si le revendica practic in totalitate in ciuda unor dispute teritoriale cu tari vecine precum Filipine, Vietnam sau Japonia, au trezit in ultimele luni suspiciunile SUA, noteaza EFE.

Pe de alta parte, Yang nu a vrut nici sa confirme, nici sa infirme planurile Chinei de a construi mai multe portavioane, in conditiile in care momentan dispune de unul singur — portavionul Liaoning — si pe fondul unor informatii potrivit carora a fost deja construit un al doilea, desi se crede ca in realitate exista planuri pentru constructia unui numar mult mai mare de submarine.

In plus, pe fondul acuzatiilor reciproce de spionaj electronic intre China si SUA, Yang a insistat ca tara sa ‘este deseori victima piratilor informatici’ si a avertizat ca autoritatile de la Beijing intentioneaza sa intensifice controlul si apararea asupra spatiului cibernetic.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: