China, tot mai nervoasa. Avion al SUA, INTERCEPTAT de doua avioane de lupta chineze

externe

Doua avioane de lupta chineze au efectuat o interceptare „periculoasa” a unui avion militar american ce zbura deasupra Marii Chinei de Sud, au anuntat in cursul diminetii de joi oficiali de la Pentagon, conform Reuters.

Oficialii americani sustin ca aparatul militar se afla in spatiul aerian international si ca desfasura o „patrula de rutina” in zona disputata de mai multe state din sud-estul Asiei. Acestia au adaugat ca Departamentul Apararii din Statele Unite vor discuta neintelegerea cu omologii chinezi prin canale diplomatice si militare.

Tachinarile intre cele doua puteri in Marea Chinei de Sud au devenit din ce in ce mai frecvente; saptamana trecuta, Beijingul a trimis avioane de lupta deasupra unei nave de razboi americane, dupa ce ambarcatiunea s-a apropiat de una din insulele contestate din zona. Saptamana aceasta, presedintele american Barack Obama isi incepe un turneu de vizite in Asia, ce va include un summit G7 in Japonia si o vizita in Vietnam, unul dintre inamicii Chinei in zona disputata.

Beijingul revendica o parte semnificativa din Marea Chinei de Sud, un nod comercial important pentru comertul maritim mondial, insa se confrunta cu revendicari similare ale Filipinelor, Vietnamului, Malaeziei, Taiwanului si a sultanatului Brunei. Statele Unite au acuzat China de faptul ca a militarizat regiunea, dupa ce a creat insule artificiale pe care gazduieste baze militare proprii; oficialii de la Beijing au acuzat si ei deseori patrulele maritime americane de agresivitate in planificarea rutelor.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: