China, noi actiuni razboinice. Nave si avioane militare au trecut linia de mijloc a Stramtorii Taiwan. Nancy Pelosi, reactie dura din Japonia

externe

Nave si avioane militare chineze au trecut vineri dimineata linia de mijloc a Stramtorii Taiwan, a anuntat ministerul apararii de la Taipei, conform Reuters.

Taiwanul a reactionat trimitand in zona mai multe nave si avioane si desfasurand sisteme terestre de rachete pentru monitorizarea situatiei si considera ca activitatile fortelor armate chineze sunt extrem de provocatoare.

Ministerul taiwanez al apararii a comunicat ca militarii sai se vor pregati de lupta, dar nu vor cere razboiul.

Beijingul a ordonat exercitii militare in jurul Taiwanului in contextul recentei vizite la Taipei a presedintei Camerei Reprezentantilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi.

Statele Unite ”nu vor permite” Chinei sa izoleze Taiwanul, a declarat vineri presedinta Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, in cursul unei conferinte de presa la Tokyo, dupa o vizita in Taiwan care a provocat furia Chinei, transmite AFP, citata de Agerpres.

„Nu vor izola Taiwanul impiedicandu-ne sa mergem acolo. Am avut vizite la nivel inalt, ale senatorilor in primavara, in mod bipartizan (…) si nu ii vom lasa sa izoleze Taiwanul”, a spus ea.

Nancy Pelosi, 82 de ani, care se afla in Japonia – ultima etapa a turneului sau asiatic – pentru prima data din 2015, a infuriat China vizitand Taiwanul marti si miercuri, Beijingul considerand acest teritoriu autonom cu 23 de milioane de locuitori ca parte integranta a teritoriului sau.

Acest turneu in regiune „nu a vizat schimbarea statu-quo-ului aici in Asia, nici schimbarea statu-quo-ului in Taiwan”, a dat asigurari Nancy Pelosi.

Din 1979, Washingtonul recunoaste un singur guvern chinez, cel de la Beijing, continuand in acelasi timp sa sprijine autoritatile taiwaneze, in special prin importante vanzari de arme.

Aceasta vizita, a spus ea, „s-a referit la ‘Taiwan Relations Act’ „, o lege adoptata de Congresul american in 1979 si care caracterizeaza relatiile dintre Statele Unite si Taiwan, dar si „politica SUA/China, toate legile si acordurile care au stabilit care este relatia noastra”.

„Este vorba de instaurarea pacii in stramtoarea Taiwan si de mentinerea statu-quo-ului”, a adaugat Nancy Pelosi, laudand, in acelasi timp, „marea democratie” din Taiwan cu „economia sa infloritoare” si „respectul pentru intreaga sa populatie”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: