China nu poate sa accepte infrangeri. Sportivii japonezi victoriosi, atacati cu furie de nationalisti chinezi pe retelele de socializare: „Du-te dracului! Du-te dracului!”

analize

Unii dintre sportivii olimpici victoriosi ai Japoniei au fost supusi unei furtuni de invective online din partea nationalistilor chinezi, dupa ce echipa Chinei la Tokyo a suferit mai multe infrangeri in fata japonezilor.

Vineri dupa-amiaza, in Japonia, sportivii chinezi si japonezi ocupau primele doua locuri in clasamentul pe medalii, o serie de probe punandu-i pe chinezi in lupta directa cu rivalii lor japonezi pentru locurile de pe podium. Acest lucru a ridicat temperaturile pe retelele de socializare.

Miercuri, japonezul Daiki Hashimoto a castigat aurul in finala masculina de gimnastica generala, devansandu-l pe chinezul Xiao Ruoteng cu 0,4 puncte. La doar 19 ani, Hashimoto este cel mai tanar gimnast care a castigat vreodata aceasta proba.

In timp ce Japonia isi sarbatoreste victoria, unii din China au pus la indoiala corectitudinea rezultatului si au acuzat judecatorii de favoritism fata de gazde, prin faptul ca ar fi umflat scorul lui Hashimoto la sarituri.

Furia, declansata mai intai pe retelele de socializare chinezesti, s-a revarsat curand pe platformele cenzurate in mod obisnuit in China. Trollii nationalisti chinezi au ocolit Marele Firewall si s-au napustit asupra contului de Instagram al lui Hashimoto, inundandu-i feed-ul cu comentarii furioase si etichetandu-l in postari jignitoare.

Multi l-au numit pe Hashimoto „umilinta nationala a Japoniei”, in timp ce altii l-au acuzat ca a furat medalia de aur a Chinei. Unii chiar l-au etichetat in fotografii cu bombardamentele atomice de la Hiroshima si Nagasaki.

Unele dintre conturile care il atacau pe Hashimoto pareau sa fi fost create special in acest scop, toate fluxurile lor fiind pline de postari care il vizau pe gimnastul japonez, transmite CNN.

Ulterior, Hashimoto a schimbat setarile de confidentialitate de pe Instagram, astfel incat sa nu mai poata fi etichetat pe platforma – dar comentariile furioase au continuat sa curga sub postarile sale.

Atacurile si hartuirile sunt emblematice pentru valul crescand de ultranationalism care strabate retelele de socializare din China, care a redus la tacere multe dintre vocile mai liberale si moderate ale tarii in mediul online. Sentimentul nationalist impotriva Japoniei s-a inflamat adesea din cauza ranchiunii adanc inradacinate impotriva invaziei Japoniei in China in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Alti internauti chinezi au criticat abuzurile online si au cerut incetarea acestora, dar au fost si ei atacati.

In ultimii ani, nationalistii chinezi au lansat campanii masive de trolling online impotriva celor pe care ii considera dusmani politici ai Beijingului, inclusiv a presedintelui taiwanez Tsai Ing-wen si a protestatarilor pro-democratie din Hong Kong. De asemenea, ei l-au atacat pe inotatorul olimpic australian Mack Horton la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, dupa ce acesta l-a numit pe inotatorul chinez Sun Yang „trisor in materie de droguri”.

In urma ultimei controverse, Federatia Internationala de Gimnastica (FIG) a emis joi o declaratie in care explica punctajul lui Hashimoto, inclusiv o lista detaliata a imperfectiunilor.

„FIG poate aprecia ca punctajul de 14,7 obtinut de Hashimoto la acest aparat este corect in ceea ce priveste Codul de Punctaj, la fel si clasamentul final”, se arata in incheierea comunicatului.

Intr-o postare pe Instagram, joi seara, Hashimoto si-a exprimat recunostinta pentru sprijinul primit, recunoscand totodata ca a primit comentarii abuzive pe retelele de socializare.

„Poate credeti ca scorul meu ar putea fi nedrept, dar FIG si-a dat verdictul asupra rezultatului oficial de punctaj… Trebuie sa acceptam rezultatul asa cum este, chiar daca este foarte greu de asimilat”, a scris el.

„Jocurile Olimpice de la Tokyo nu s-au terminat inca… Sper ca vor fi mai putine comentarii defaimatoare si mai multe laude pentru atleti”, a adaugat el, difuzand o fotografie cu el, Xiao si Nikita Nagornyy, de la Comitetul Olimpic Rus, pozand impreuna cu medaliile.

Furia nationalista impotriva lui Hashimoto a venit dupa atacurile la adresa lui Mima Ito si Jun Mizutani, perechea japoneza de tenis de masa care a invins la limita echipa chineza si a castigat luni prima medalie de aur din istorie la dublu mixt.

Tokyo 2020 Olympics – Table Tennis – Mixed Doubles – Gold medal match – Tokyo Metropolitan Gymnasium – Tokyo, Japan – July 26, 2021. Mima Ito of Japan and Jun Mizutani of Japan celebrate winning their match against Xu Xin of China and Liu Shiwen of China REUTERS/Luisa Gonzalez

Miercuri, Mizutani a declarat pe Twitter ca a primit un torent de mesaje care il ataca, fara a mentiona direct China.

„Am primit tone de mesaje de la o tara care imi spune ‘Du-te dracului! Du-te dracului!’, dar sunt total OK, deoarece sunt obisnuit cu astfel de comentarii. Sunt doar fericit ca am entuziasmat toata lumea. Toate mesajele de la japonezi ma inveselesc, multumesc!”, a scris el in tweet, care a fost ulterior sters.

Ito, care are un cont pe Weibo, versiunea puternic cenzurata a Twitter din China, a trebuit sa isi inchida feed-ul din cauza unui val de comentarii pline de ura. Ea a fost atacata si pe Instagram, unde fanii s-au organizat pentru a o sustine impotriva abuzurilor, lasand comentarii incurajatoare si etichetand-o in postari pozitive pentru a inabusi mesajele de ura.

Atacurile au atras de atunci o atentie larga in Japonia, facand titluri de prima pagina si starnind furie pe retelele de socializare.

In cadrul unei conferinte de presa joi, secretarul sef al cabinetului japonez, Katsunobu Kato, a declarat ca este la curent cu incidentele, desi nu si cu detaliile. „Noi, in calitate de guvern, credem ca orice discriminare nu ar trebui sa fie permisa”, a spus el.

„Este, de asemenea, impotriva spiritului Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Ii rugam pe toti sa ii lase pe sportivi sa se concentreze asupra meciurilor lor, astfel incat sa dea tot ce au mai bun”, a mai spus acesta.

In alta parte, si alti atleti olimpici s-au confruntat cu trolling pe retelele de socializare, inclusiv americanca Simone Biles.

Biles, una dintre cele mai mari gimnaste din toate timpurile, s-a retras saptamana aceasta din competitia individuala de all-around pentru a se concentra asupra sanatatii sale mintale. In timp ce tanara de 24 de ani a primit o avalansa de sprijin pentru decizia sa, ea a fost, de asemenea, atacata cu cruzime de troli.

Pe Twitter, unii inotatori indieni au fost trollati pentru ca nu s-au calificat in semifinale.

Abordand problema in cadrul unei conferinte de presa vineri, purtatorul de cuvant al Comitetului International Olimpic (CIO), Mark Adams, a declarat ca nu crede ca CIO poate da sfaturi individuale sportivilor, dar a subliniat ca abuzurile online „nu isi au locul in sport”.

„Un astfel de trolling… sau agresiune este cu adevarat, cu adevarat inacceptabil si am merge complet impotriva acestui lucru si am sustine sportivii in orice mod”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: