China nu renunta la politica zero Covid. Orasul Guangzhou, aproape de carantina

externe

Noua conducere a Chinei a reafirmat joi politica Beijingului privind Covid-zero, pe masura ce numarul cazurilor a crescut, iar autoritatile din orasul Guangzhou i-au indemnat pe rezidenti sa lucreze de acasa, dar s-au oprit inainte de a izola intregul oras, potrivit Reuters.

In prima sa intalnire de la formarea lunii trecute dupa congresul Partidului Comunist, Comitetul Permanent al Biroului Politic a declarat ca masurile de prevenire a epidemiei din China nu trebuie relaxate, potrivit presei de stat.

Intalnirea, prezidata de presedintele Xi Jinping, a subliniat si necesitatea de a minimiza impactul Covid asupra economiei.

„Trebuie sa luam masuri mai hotarate pentru a stopa raspandirea epidemiei cat mai curand posibil si pentru a restabili productia normala si viata normala”, a anuntat conducerea tarii, potrivit agentiei de presa Xinhua.

Numarul de cazuri noi este cel mai mare din aprilie, iar infectiile revenite si raspunsul agresiv al Chinei la acestea provoaca perturbari pentru rezidentii si intreprinderile din orasele din intreaga tara, afectand pietele financiare.

La Beijing, organizatorii salonului auto au declarat ca evenimentul deja amanat nu va avea loc anul acesta din cauza situatiei COVID-19 din capitala, care a raportat 95 de noi infectii in ziua precedenta, fata de 80 cu o zi mai devreme.

In timp ce numarul de infectii din China este scazut in raport cu standardele globale – noile cazuri interne au crescut miercuri la 8.824 – tara continua sa ramana cu abordarea sa aberanta zero-COVID, alimentand frustrarea publica si provocand daune asupra celei de-a doua economii ca marime din lume.

In orasul Guangzhou din sudul tarii, cu aproape 19 milioane de locuitori, cazurile au ajuns la peste 2.000 pentru a treia zi consecutiv, iar oficialii au lansat teste in masa, incercand sa nu blocheze orasul asa cum s-a intamplat cu Shanghai timp de doua luni la inceputul acestui an.

Mason Long, care lucreaza pentru o companie de jocuri din Guangzhou, a spus ca unii rezidenti se pregatesc pentru izolare, multi dintre ei parasind orasul sau planuind sa o faca.

Multe dintre cele 11 districte din Guangzhou sunt supuse unei anumite forme de restrictii.

„Districtul Panyu tocmai a anuntat ca restrictioneaza calatoriile, asa ca acum sunt trei districte care au anuntat asta”, a spus Long. „Noi, ceilalti din alte districte suntem foarte ingrijorati ca acest lucru se va aplica intregului oras si ne vom confrunta cu o izolare in stil Shanghai”.

Saptamana trecuta, preturile actiunilor au crescut in speranta ca tara va incepe sa reduca restrictiile legate de Covid, dar Beijingul continua sa reitereze angajamentul fata de aceasta politica marca Xi, despre care autoritatile sustin ca salveaza vieti.

China inca nu a definitivat o strategie de relaxare si nici nu a organizat o campanie masiva de vaccinare despre care expertii spun ca este necesara inainte de a incepe sa se deschida, multi spunand ca este putin probabil ca China sa inceapa sa se relaxeze pana cel mai devreme in primavara.

In Beijing, locuitorilor din unele zone li s-a cerut sa faca teste Covid in fiecare zi in aceasta saptamana.

In afara unui complex rezidential din cartierul Chaoyang, un megafon repeta: „In aceasta perioada de teste pe scara larga, nimeni nu trebuie sa stea afara. Fa-ti testul Covid in fiecare zi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: