China promite ca nu va furniza arme Rusiei: „Nu vom turna gaz peste foc”

externe

Guvernul chinez a declarat vineri ca nu va furniza arme Rusiei in sprijinul invaziei actuale a Moscovei in Ucraina, nici acum, nici in viitor, transmite vineri DPA, citata de Agerpres.

„Noi nu furnizam si nu vom furniza arme partilor aflate in conflict”, a declarat ministrul de externe chinez Qin Gang dupa aproape doua ore de discutii purtate cu omologul sau german de externe, Annalena Baerbock, la Beijing.

El a spus ca exportul produselor cu dubla utilizare, atat in scopuri civile, cat si militare este controlat prin lege.

Rolul Chinei in Ucraina este de a promova reconcilierea si negocierile de pace, a declarat Qin Gang, adaugand ca „nu vom turna gaz peste foc”, conform traducerii oficiale a remarcilor sale.

Comentariile ministrului chinez intervin dupa ce sefa diplomatiei germane Annalena Baerbock, care se afla intr-o vizita la Beijing, a indemnat China sa-l incurajeze mai hotarat pe presedintele rus Vladimir Putin sa puna capat razboiului declansat de Kremlin impotriva Ucrainei.

Ea a spus ca vizita liderului chinez Xi Jinping la Moscova a aratat ca nicio alta tara nu are mai multa influenta asupra Rusiei decat China.

„Decizia cu privire la modul in care utilizeaza aceasta influenta afecteaza in mod direct interesele fundamentale ale Europei”, a spus Baerbock.

La fel cum China s-a angajat cu succes in reconcilierea pasnica intre Iran si Arabia Saudita, exista speranta ca ea va incuraja Rusia sa puna capat, in sfarsit, agresiunii sale in Ucraina si sa se angajeze in rezolvarea pasnica a conflictului, a spus ea.

China, in calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate, are, de asemenea, o responsabilitate speciala in acest sens, a declarat Baerbock.

Ea a felicitat Beijingul pentru ca si-a manifestat angajamentul de a gasi o solutie, facand referire la un document in care China isi exprima pozitia in 12 puncte, dar care a fost criticat in Occident.

„Trebuie sa spun sincer ca ma intreb de ce pozitionarea chineza de pana acum nu include si solicitarea catre Rusia agresoare de a opri razboiul. Stim cu totii ca presedintele Putin ar avea oportunitatea de a face acest lucru in orice moment”, a declarat Baerbock.

Ea a spus ca este la fel de crucial „sa nu permitem livrari de arme catre Rusia, care sa prelungeasca si mai mult aceasta agresiune si, de asemenea, si sa nu se permita ca bunurile cu dubla utilizare – civila si militara – sa fie folosite pentru razboi”.

Dupa intalnirea cu Baerbock, omologul sau chinez Qin Gang a declarat presei ca Taiwanul este parte a Chinei si aceasta „nu va permite nicio interventie din exterior”, conform DPA.

Daca alte state „respecta cu adevarat” principiul „o singura China”, ar trebui sa respinga activitatile separatiste din Taiwan. „Radacina originara a problemelor” provine din aspiratiile de independenta ale insulei. China „nu va renunta la niciun centimetru patrat din teritoriul” sau, a spus el.

Baerbock si-a exprimat ingrijorarea cu privire la tensiunile din jurul Taiwanului si a avertizat ca orice destabilizare ar avea consecinte majore. Ea a mentionat ca 50% din comertul global trece prin stramtoarea Taiwan.

„Unda de soc a acestei crize economice” ar urma sa loveasca si China, a spus sefa diplomatiei germane, adaugand ca o escaladare militara in jurul Taiwanului ar fi un ‘scenariu de groaza’ pentru intreaga lume.

„Conflictele trebuie rezolvate doar pe cale pasnica’, a spus Baerbock, reiterand politica Germaniei privind recunoasterea unei „singure Chine”, potrivit careia Beijingul este recunoscut ca fiind singurul guvern legitim al Chinei si ca Berlinul nu intretine relatii diplomatice cu Taiwanul.

Beijingul insista ca Taiwanul, o democratie autoguvernata, face parte din teritoriul sau, chiar daca insula are un guvern independent din 1949, noteaza DPA.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: