China promite razbunare dupa ce SUA i-au distrus balonul: „Ne rezervam dreptul de a raspunde”

externe

Ministerul chinez al Afacerilor Externe a criticat Statele Unite pentru distrugerea unui aerostat chinez. Beijingul a calificat raspunsul Washingtonului drept excesiv, care incalca practicile internationale si a declarat ca isi rezerva dreptul de a raspunde la ceea ce s-a intamplat.

„China isi exprima nemultumirea si protestul puternic fata de folosirea fortei de catre SUA pentru a ataca un aerostat civil fara pilot. <…> China a cerut in mod clar Statelor Unite sa rezolve aceasta problema intr-un mod calm, profesionist si retinut”, a declarat Ministerul chinez de Externe intr-un comentariu citat de CNN.

China si-a reamintit pozitia – dirijabilul a intrat pe teritoriul SUA din cauza unui caz de forta majora si a fost destinat unor scopuri meteorologice.

Balonul de mari dimensiuni a fost descoperit pe cerul statului nord-american Montana cu putin timp inainte ca secretarul de stat american Anthony Blinken sa viziteze China. Acesta a zburat la o altitudine de aproximativ 60.000 de picioare (circa 18 km) si avea dimensiunea a trei autobuze scolare, a relatat Associated Press. Dispozitivul a fost doborat pe 4 februarie. Vizita secretarului de stat a fost anulata.

Beijingul sustine ca dispozitivul a fost folosit in scopuri civile, dar Pentagonul este convins ca acesta colecta informatii despre tinte strategice. Presedintele Joe Biden a ordonat distrugerea balonului.

Citeste si: SUA au doborat balonul chinez in ocean, si desfasoara operatiuni pentru a recupera resturile

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: