China reactioneaza furioasa la majorarea tarifelor UE pentru vehiculele electrice. Acuza „un act flagrant de protectionism”

externe

China a denuntat decizia UE de a majora tarifele pentru vehiculele electrice chineze ca fiind „un act flagrant de protectionism”, relateaza Euronews.

Comisia Europeana a anuntat ca, incepand de la inceputul lunii iulie, va impune tarife provizorii care vor obliga producatorii chinezi de automobile sa achite taxe suplimentare de pana la 38%, fata de nivelul actual de 10%, in cazul in care discutiile cu China nu vor duce la o solutie eficienta.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez al Comertului, He Yadong, a criticat joi aceasta masura.

„Nu numai ca va afecta drepturile si interesele legitime ale industriei vehiculelor electrice din China, va perturba cooperarea reciproc avantajoasa dintre China si Europa in domeniul autovehiculelor electrice, dar va denatura si industria auto globala si lanturile de aprovizionare, inclusiv cele ale UE”, a declarat el in cadrul unei conferinte de presa saptamanale.

Comisia Europeana a declarat ca o ancheta pe care a deschis-o anul trecut a constatat ca industria chineza a vehiculelor electrice „beneficiaza de subventii neloiale, ceea ce reprezinta o amenintare de prejudiciu economic pentru producatorii din UE (de vehicule electrice cu baterii)”.

Tarifele suplimentare propuse ar urma sa varieze in functie de companie. BYD s-ar confrunta cu o taxa suplimentara de 17,4%; Geely, care detine compania suedeza Volvo, ar fi obligata sa plateasca inca 20%, in timp ce SAIC s-ar confrunta cu o rata de 38,1%.

El a declarat ca China isi rezerva dreptul de a prezenta cazul la Organizatia Mondiala a Comertului si va lua „toate masurile necesare pentru a proteja drepturile si interesele legitime ale intreprinderilor chineze”.

Presedintele SUA, Joe Biden, a impus recent noi tarife majorate pentru vehiculele electrice, bateriile avansate, celulele solare, otelul, aluminiul si echipamentele medicale chinezesti.

Biden a declarat ca subventiile guvernamentale chineze asigura faptul ca intreprinderile din aceasta natiune nu trebuie sa obtina profit, oferindu-le un avantaj nedrept in comertul global.

Analistii au avertizat ca exista un risc serios de declansare a unui razboi comercial, care ar duce la cresterea preturilor pentru consumatori si ar afecta exportatorii si lucratorii acestora atat in Europa, cat si in China – pentru ca fiecare dintre ele serveste drept o piata majora pentru cealalta.

„Este un pic ca si cum ai vedea cum se desfasoara un accident de circulatie cu incetinitorul”, a declarat la inceputul acestui an Jens Eskelund, presedintele Camerei Europene de Comert din China. „Accidentul nu a avut loc inca si… este inca posibil sa se gaseasca o rampa de iesire. Devine urgent”, a mai spus el.

China a tras un foc de avertisment in ianuarie, lansand o ancheta antidumping asupra exporturilor europene de brandy, inclusiv cognacul francez. Franta a fost unul dintre principalii sustinatori ai investigatiei UE care a dus la anuntul privin cresterea taxelor de miercuri.

De asemenea, UE investigheaza subventiile acordate companiilor chinezesti din domeniul eolian si solar si analizeaza suspiciunile ca China restrictioneaza in mod incorect accesul pe piata dispozitivelor medicale, o plangere a producatorilor europeni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: