China s-a declarat „stat aproape arctic”. Nave chineze si ruse au fost detectate in apropierea unei insule din Alaska de catre Paza de Coasta a SUA

externe

Trei nave militare chineze si patru nave ruse au fost observate in Marea Bering intr-o singura formatie de catre o nava de patrulare a Pazei de Coasta americane. Acestea au rupt apoi formatia si s-au dispersat, anunta Sky News.

Un convoi naval combinat chinez si rus, incluzand un crucisator cu rachete ghidate si un distrugator, a fost reperat in apropierea unei insule din Alaska de catre Paza de Coasta a SUA.

Alte doua nave militare chineze si trei nave militare rusesti au fost observate in Marea Bering, intr-o singura formatie, la 86 de mile (138 km) de insula Kiska, de catre nava Kimball a Pazei de Coasta americane.

Nava cu baza in Honolulu a monitorizat navele inainte ca acestea sa rupa formatia si sa se disperseze.

Un Hercules C-130 a oferit sprijin aerian de la statia Garzii de Coasta din Kodiak.

Paza de Coasta a declarat ca liniile directoare ale Operatiunii Frontier Sentinel cer sa se raspunda la „prezenta cu prezenta” atunci cand concurentii strategici opereaza in apele americane si in jurul acestora.

Incidentul a avut loc la o luna dupa ce secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat cu privire la interesul Chinei pentru Arctica si la cresterea consolidarii militare a Rusiei in aceasta zona.

El a declarat ca Rusia a infiintat un nou Comandament Arctic si a deschis sute de locatii militare arctice noi si din fosta era sovietica.

China s-a declarat un stat „aproape arctic”, a adaugat el, si intentioneaza sa construiasca cel mai mare spargator de gheata din lume.

„Beijingul si Moscova s-au angajat, de asemenea, sa intensifice cooperarea practica in Arctica. Acest lucru face parte dintr-un parteneriat strategic tot mai profund, care sfideaza valorile si interesele noastre”, a declarat Stoltenberg in cadrul unei vizite in nordul Canadei.

Nu este prima data cand navele militare chinezesti navigheaza in apropierea apelor Alaskai.

In septembrie 2021, spargatoare ale Garzii de Coasta din Marea Bering si Oceanul Pacific de Nord au intalnit nave chineze la aproximativ 80 km (50 de mile) in largul Insulelor Aleutine.

Mai mult despre: ,

Comentarii: