externe

China si-a lansat „cel mai mare si cel mai avansat portavion”. Sistem de catapultare electromagnetica, poate lansa avioane mai mari si mai grele decat Shandong si Liaoning – Video

Cel mai nou, cel mai mare si cel mai avansat portavion al Chinei, Fujian, a facut miercuri un pas important pentru a se alatura celei mai mari flote navale din lume, acesta plecand din Shanghai pentru primele sale teste pe mare, relateaza CNN.

Testele vor avea loc in Marea Chinei de Est, la aproximativ 130 de kilometri de santierul naval Jiangnan, unde portavionul s-a aflat in constructie peste sase ani, potrivit Administratiei pentru Siguranta Maritima din Shanghai.

„Testele pe mare vor viza in principal fiabilitatea si stabilitatea sistemelor de propulsie si electrice ale portavionului”, se arata intr-un anunt al agentiei de presa de stat Xinhua, publicat miercuri.

Nava de razboi a fost lansata in 2022 si „a finalizat testele de ancorare, lucrarile de echipare si ajustarile echipamentelor”, a precizat Xinhua.

Cu un deplasament de 80.000 de tone metrice, Fujian este mai mic decat cele doua portavioane active ale Marinei Armatei Populare de Eliberare (PLAN), Shandong, de 66.000 de tone, si Liaoning, de 60.000 de tone. Doar Marina Statelor Unite opereaza portavioane mai mari decat Fujian.

„Testele pe mare ale Fujian reprezinta o etapa importanta pentru PLAN, marcand intrarea sa in clubul restrans al fortelor navale de prima clasa, capabile sa utilizeze aviatia portavioanelor”, a declarat John Bradford, membru al Consiliului pentru Relatii Externe si Afaceri Internationale.

Principala caracteristica a Fujian este un sistem de catapultare electromagnetica care ii va permite sa lanseze aeronave mai mari si mai grele decat Shandong si Liaoning, care folosesc o metoda de lansare de tip ski-jump.

Analistii spun ca abilitatea Fujianului de a lansa avioane de razboi mai mari, care transporta incarcaturi mai mari de munitii, la distante mai mari, va oferi portavionului o raza de lupta mai mare decat predecesorii sai din flota chineza, oferind PLAN-ului asa-numitele capacitati „blue-water”.

„Aceste miscari pe mare marcheaza primul pas major in dezvoltarea capacitatii Chinei de a-si proiecta puterea aeriana pe mare in zone oceanice de mare adancime”, a declarat Carl Schuster, fost capitan al Marinei SUA si fost director de operatiuni la Centrul comun de informatii al Comandamentului SUA din Pacific.

Sistemul de catapultare electromagnetica plaseaza Fujian la egalitate cu cel mai nou portavion al marinei americane, USS Gerald R Ford, singurul portavion activ din lume care dispune de un sistem de catapultare electromagnetica. Cele 10 portavioane mai vechi ale marinei americane, clasa Nimitz, se bazeaza pe catapulte cu aburi pentru lansarea aeronavelor.

Cu toate acestea, toti transportatorii americani vor pastra doua avantaje cheie fata de Fujian: puterea si marimea.

Portavioanele americane sunt alimentate cu energie nucleara, ceea ce le ofera capacitatea de a ramane pe mare atat timp cat echipajul mai are provizii, in timp ce Fujian este alimentat cu combustibil conventional, ceea ce inseamna ca trebuie fie sa faca o escala in port, fie sa fie intampinat de un petrolier pe mare pentru a se realimenta.

In ceea ce priveste avantajul de marime al marinei americane fata de Fujian, Ford are 100.000 de tone, iar cele 10 nave din clasa Nimitz 87.000 de tone metrice. Navele americane mai mari pot prelua mai multe avioane, aproximativ 75, fata de un numar de 60 de avioane prevazute pe Fujian, potrivit estimarilor Centrului pentru Studii Strategice si Internationale (CSIS).

Analistii au remarcat, de asemenea, ca portavioanele americane au mai multe catapulte, o cale de aerisire mai mare si mai multe lifturi pentru a permite aamplasarea mai rapida a aeronavelor de pe puntea hangarului de dedesubt.

Schuster a declarat ca actuala runda de teste pe mare pentru Fujian ar trebui sa dureze intre trei si sase zile si nu va include operatiuni de zbor.

„Radarele si echipamentele de comunicatii vor avea parte de teste, dar primele teste pe mare se concentreaza intotdeauna pe integritatea corpului navei, pe propulsie si pe inginerie, deoarece problemele de acolo impiedica ca tot restul sa functioneze bine”, a declarat Schuster.

In total, analistii se asteapta ca testele pe mare ale Fujian sa dureze cel putin un an, iar punerea sa in functiune va avea loc probabil anul viitor sau in 2026. Un articol publicat pe site-ul Ministerului chinez al Apararii in ianuarie a mentionat ca Liaoning a trecut prin 10 probe pe mare, iar Shandong prin noua, inainte de a intra in serviciu.

Cand se va alatura flotei PLAN, Fujian va deveni un simbolul celei mai mari forte navale din lume, cu peste 340 de nave de razboi, in timp ce santierele navale chineze produc noi nave de razboi intr-un ritm frenetic.

„Va fi cel mai vizibil simbol al puterii navale in crestere a Chinei”, a declarat Brian Hart, membru al proiectului China Power Project de la CSIS.

Anuntul unui al patrulea portavion pentru flota chineza ar putea fi facut in curand, a declarat in martie comisarul politic al PLAN, Yuan Huazhi, potrivit publicatiei chineze de stat Global Times.

Atunci cand va fi facut acest anunt, se va raspunde la intrebarea daca China va avea un portavion cu propulsie nucleara, se arata in raport.

Marina americana are deja in constructie trei noi portavioane din clasa Ford, viitoarele John F Kennedy, Enterprise si Doris Miller.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Statele membre NATO iau in considerare trimiterea de instructori militari in Ucraina

Unele state membre NATO discuta posibilitatea de a trimite instructori sau contractori militari in Ucraina…

O oră ago

Marcel Ciolacu se lauda ca a pornit constructia celor trei spitale regionale promise de PSD de 15 ani si da asigurari ca ele vor fi gata in 2028

Premierul Marcel Ciolacu si-a manifestat, vineri, satisfactia fata de inceperea lucrarilor de constructie a celor…

16 minute ago

Dupa tentativa de asasinare a premierului slovac Fico, si omologul sau polonez, Donald Tusk, a primit amenintari cu moartea

Premierul polonez Donald Tusk a scris joi pe X ca a primit amenintari cu moartea…

3 ore ago

Directorul uneia dintre cele mai temute inchisori din Columbia, asasinat dupa ce fusese amenintat cu moartea de catre detinuti

Directorul inchisorii La Modelo, una dintre principalele unitati penitenciare din Columbia, a fost asasinat joi…

2 ore ago

Finantistul Andrei Caramitru ofera 100.000 de euro oricui demonstreaza public ca ar fi implicat in vreun proiect de dezvoltare imobiliara

Andrei Caramitru, fiul regretatului actor Ion Caramitru, este recunoscut pentru postarile sale acide de pe…

45 de minute ago

Rares Bogdan considera ca alegerile de la Bucuresti se vor castiga cu sub 30% din voturi

Rares Bogdan, prim-vicepresedinte si europarlamentar PNL a declarat, intr-o emisiune gazduita de publicatia online ziare.com,…

2 ore ago