China si Taiwanul se pregatesc pentru super-taifunul Doksuri. Autoritatile filipineze au evacuat comunitati de pe coasta

externe

China si Taiwanul se pregatesc pentru super-taifunul Doksuri. Autoritatile filipineze au evacuat comunitati de pe coasta

China a indemnat barcile de pescuit sa caute adapost, iar fermierii sa-si accelereze strangerea recoltei, iar Taiwanul a suspendat exercitiile militare anuale, in conditiile in care super-taifunul Doksuri se apropie de Asia de Est, potrivit Reuters.

Doksuri va fi probabil cel mai puternic taifun care a ajuns pana acum in China in sezonul furtunilor din acest an. China a scapat de taifunul Mawar, unul dintre cele mai puternice cicloane tropicale inregistrate in luna mai, care se indrepta spre China insa a schimbat directia spre Japonia, inainte de a se risipi.

Cu un diametru de aproape 1.000 km Doksuri urmeaza sa treaca pe langa insulele putin populate din nordul Filipinelor pana la jumatatea saptamanii, in timp ce vanturile puternice si ploile abundente lovesc Taiwanul in nord.

Autoritatile filipineze au ridicat deja nivelurile de avertizare de furtuna in regiunea capitalei si in zeci de provincii din nord si au inceput evacuarea unor comunitati de coasta din calea furtunii.

Avand in prezent viteze maxime ale vantului de 223 km/h, Doksuri va ajunge vineri in China, undeva intre provinciile Fujian si Guangdong, a anuntat marti Centrul National de Meteorologie al Chinei.

Desi Doksuri este de asteptat sa piarda din putere, totusi va lovi orasele cu ploi torentiale si vanturi puternice.

Fujian a ordonat tuturor barcilor de pescuit in larg sa gaseasca refugiu in cel mai apropiat port pana miercuri la pranz si le-a spus fermierilor sa-si recolteze orezul si alte culturi care s-au maturizat.

Hong Kong va suspenda pana vineri unele servicii feroviare de mare viteza care fac legatura cu orasele de coasta de pe continent, inclusiv Xiamen din Fujian.

Preocupat de culturile de cereale de toamna, Ministerul Agriculturii si Afacerilor Rurale din China a avertizat luni ca Doksuri ar putea patrunde adanc in interiorul tarii, afectand culturile cu tulpina mare, cum ar fi porumbul si chiar orezul din zonele rurale.

Dupa trecerea furtunii, parcelele fara tulpini rupte trebuie indreptate rapid, iar campurile pline de apa trebuie drenate la timp, cu ingrasaminte cu actiune rapida aplicate pentru a grabi recuperarea plantelor, a spus ministerul.

Taiwanul si-a anulat marti exercitiile militare anuale din motive de siguranta, deoarece autoritatile si-au intensificat pregatirile pentru ceea ce spun ca ar putea fi cel mai daunator taifun care a lovit insula in ultimii aproape patru ani.

Biroul meteo din Taiwan a emis avertismente maritime si terestre pentru sudul districtului Pingtun si a indemnat comunitatile sa se pregateasca pentru ploi abundente si vanturi puternice.

In orasul-port sudic Kaohsiung, autoritatile s-au grabit sa cstranga sute de containere care pluteau pe mare dupa ce nava container Angel s-a scufundat in largul coastei de sud-vest saptamana trecuta.

„Taiwanul nu a vazut niciun taifun in mai mult de 1.400 de zile si de aceea indemn toate ministerele sa se pregateasca”, a spus premierul Chen Chien-jen intr-o postare pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: