China si Viktor Orban, infranti de locuitorii Budapestei. Guvernul da inapoi in privinta construirii unei universitati chineze

externe

Guvernul premierului ungar Viktor Orban pare sa dea inapoi cu privire la planurile de a construi o universitate chineza in Budapesta dupa ce mii de persoane au protestat in strada impotriva proiectului in cursul acestui weekend, informeaza Reuters.

Opozantii lui Orban afirma ca viitorul campus care ar urma sa deserveasca universitatea va submina calitatea invatamantului superior si va ajuta Beijingul sa isi creasca influenta in Ungaria si Uniunea Europeana.

Un consilier important al premierului ungar a declarat duminica noaptea ca universitatea nu este deocamdata nici in faza de planificare si ca, odata ce proiectul va prinde contur la inceputul lui 2023, acesta ar urma sa fie supus unui referendum.

„Odata ce conditiile proiectului vor fi cunoscute, vom sustine un referendum in Budapesta pentru a vedea daca localnicii doresc Universitatea Fudan acolo”, a declarat Gergely Gulyas, seful cancelariei lui Viktor Orban, pentru site-ul pro-guvernamental Mandiner.

Orban, un iliberal autodeclarat, a dezvoltat relatii cordiale cu China, printre acestea numarandu-se proiecte de afaceri masive, si a blocat de mai multe ori declaratii comune ale statelor Uniunii Europene de denuntare a incalcarii drepturilor omului de catre Beijing.

Potrivit presei de la Budapesta, guvernul era dispus sa plateasca pentru construirea campusului Universitatii Fudan cu un imprumut acordat de China.

Campusul chinezesc urma sa disloce un proiect local de construire a Orasului Studentilor, un campus masiv cu 8.000 de paturi pentru studentii din Budapesta.

Gergely Karacsony, primarul de opozitie al Budapestei si unul dintre potentialii contracandidati ai lui Orban la alegerile parlamentare de anul viitor, a declarat ca protestele din capitala ungara sunt un simbol al respingerii deciziilor unilaterale luate de guvern.

„Pur si simplu nu vrem o scoala chinezeasca de elita construita pe banii contribuabililor maghiari”, a declarat acesta in timpul protestelor de duminica.

Declaratiile sale au fost criticate de un purtator de cuvant al ambasadei chineze de la Budapesta, acesta afirmand ca:

„Este rusinos sa critici ziua in amiaza mare treburile interne ale unei alte tari, mai ales ca am auzit unele cuvinte cheie din discursul sau ca ‘proteste in Piata Tiananmen’, ‘democratie’, ‘drepturi ale omului’ si ‘valori’”, a afirmat acesta.

Guvernul lui Orban a blocat in luna aprilie o declaratie comuna a UE de condamnare a noii legi a securitatii impuse de Beijing in Hong Kong, subminand eforturile Bruxelles-ului de a lua masuri impotriva restrictionarii libertatilor in fosta colonie britanica.

Politia din Hong Kong a interzis vineri pentru al doilea an la rand manifestatiile de comemorare a reprimarii sangeroase a protestelor pro-democratie din Piata Tiananmen din Beijing in data de 4 iunie 1989.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: