externe

China spune ca a descoperit un alt caz de spionaj: Un cetatean chinez care lucra la un institut de aparare a fost constrans sa vanda secrete inca din 2013

Cea mai importanta agentie de spionaj a Chinei a anuntat ca un cetatean chinez care lucra pentru un institut de aparare a fost acuzat de spionaj pentru Statele Unite, iar cazul sau a fost transferat la o instanta din orasul Chengdu, din sud-vestul tarii, pentru judecata, transmite Reuters.

Acesta este cel mai recent caz care subliniaza angajamentul sporit al Beijingului fata de securitatea nationala, legile sale extinse impotriva spionajului si represiunea impotriva coruptiei interne.

Potrivit unui reportaj transmis de televiziunea de stat chineza CCTV, un barbat pe nume Hou, care lucra la un institut de aparare caruia nu i-a fost mentionat numele, a fost trimis in 2013 ca savant invitat la o universitate din SUA, unde a fost constrans sa dezvaluie secretele de stat chinezesti.

Ministerul Securitatii de Stat a publicat duminica o declaratie pe contul sau de socializare WeChat, spunand ca „activitatile de spionaj merg mana in mana cu inselaciunea, tentatia si conspiratia”.

Universitatea nu a fost numita.

Potrivit CCTV, un profesor american apropiat lui Hou i-a facut cunostinta acestuia cu cineva care pretindea ca este angajat al unei companii de consultanta, dar era de fapt un „ofiter de informatii” american folosind compania ca acoperire.

In lunile care au urmat, pe masura ce au devenit prieteni, ofiterul de informatii l-a abordat pe Hou pentru a deveni expert consultant la „compania lui”, promitandu-i o plata de 600-700 USD de fiecare data pentru serviciile sale.

Cateva luni mai tarziu, in timp ce sotia si fiul lui Hou erau in vizita in SUA, americanul si-a dezvaluit adevaratele intentii si a propus o schimbare in cooperare. Hou, temandu-se pentru siguranta sotiei si a fiului sau, a fost de acord cu termenii, potrivit CCTV.

Conform aranjamentului, in timpul multor intalniri, lui Hou i se va cere sa dezvaluie secrete clasificate in sesiuni de o ora si va primi 1.000 de dolari drept compensatie, se arata in raport.

Cooperarea a continuat dupa ce Hou s-a intors in China in 2014. El s-a intalnit cu membri ai serviciilor de informatii americane in timp ce participa la conferinte internationale, a spus CCTV. El a furnizat, de asemenea, informatii din domeniul apararii nationale si al industriei militare din proprie initiativa, se arata in raport.

Dupa investigatiile guvernului chinez, Hou a fost retinut in iulie 2021 si acuzat de spionaj.

In ultimii ani, China a arestat si retinut zeci de cetateni chinezi si straini sub acuzatia de spionaj, ridicand ingrijorarea SUA cu privire la eforturile sale de contraspionaj.

Recent, agentia de spionaj a Chinei a publicat noi detalii despre un cetatean american condamnat la inceputul acestui an la inchisoare pe viata pentru spionaj.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

A patra zi de proteste in Piata Victoria. Clotilde Armand anunta ca nu se lasa

Mai multe zeci de persoane au participat, duminica seara, la un protest organizat in Piata…

3 ore ago

China, lovita de canicula in nord si de inundatii in sud. Temperaturile de peste 39 grade Celsius si ploile torentiale persista

Centrul meteorologic national din China a emis duminica o alerta pentru temperaturi ridicate pentru mai…

16 ore ago

Cele 12 tari care au refuzat sa semneze comunicatul final al Summitului pentru pace din Elvetia. Principalele solicitari ale celor 80 de state semnatare

Douasprezece dintre cele 92 de tari participante la Summitul elvetian de doua zile pentru pace…

7 ore ago