China spune ca urmareste sa „limiteze” interferenta straina asupra Taiwanului in acest an

externe

China isi propune sa „limiteze” interferenta straina asupra Taiwanului si sa „combate cu hotarare” orice eforturi de obtinere a independentei oficiale a insulei in acest an, cand se implinesc 75 de ani de la la intemeierea Chinei comuniste, a declarat vineri presa de stat, potrivit Reuters.

China considera Taiwanul guvernat democratic ca fiind teritoriu propriu, ignorand obiectiile guvernului din Taipei si a intensificat presiunea politica si militara pentru a afirma aceste pretentii.

Taiwanul l-a ales luna trecuta pe actualul vicepresedinte Lai Ching-te drept urmatorul sau presedinte, un barbat pe care Beijingul l-a numit separatist periculos. Lai, care preia functia in mai, s-a oferit in mod repetat sa poarte discutii cu China, dar propunerea a fost respinsa.

Agentia oficiala de stiri Xinhua a declarat ca al patrulea oficial al Partidului Comunist de guvernamant, Wang Huning, a avut o intalnire de doua zile despre activitatea din acest an legata de Taiwan, care s-a incheiat vineri.

Wang a spus ca anul acesta fiind cea de-a 75-a aniversare de la infiintarea Republicii Populare Chineze, este „necesar sa facem o treaba buna in legatura cu Taiwanul, cu un inalt simt al responsabilitatii si misiunii”, a scris Xinhua.

China „trebuie sa combata cu hotarare divizarea independentei Taiwanului, sa limiteze interferentele fortelor externe, sa sprijine ferm fortele patriotice si de reunificare de pe insula si sa mentina pacea si stabilitatea in stramtoarea Taiwan”, a spus Wang.

In terminologia Chinei, interferenta fortelor externe acopera in general domenii precum vanzarile de arme din SUA catre Taiwan si vizitele in Taipei ale oficialilor si parlamentarilor straini.

Xinhua a declarat ca la intalnire a participat si ministrul chinez de externe Wang Yi, care este si seful Comisiei de Afaceri Externe a partidului si director al Biroului pentru Afaceri din Taiwan din 2008 pana in 2013.

Guvernul Taiwanului spune ca Beijingul nu are dreptul sa pretinda ca reprezinta oamenii insulei pe scena internationala si ca, intrucat Republica Populara Chineza nu a condus niciodata Taiwanul, revendicarile sale de suveranitate sunt nule.

Mao Zedong a proclamat intemeierea Republicii Populare la Beijing la 1 octombrie 1949, dupa un razboi civil sangeros. Guvernul invins din Republica Chineza a fugit in Taiwan la sfarsitul anului 1949, iar acesta ramane numele oficial al insulei. Niciun guvern nu il recunoaste pe celalalt.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: