China sustine ca manevrele sale militare din jurul Taiwanului vizeaza testarea „capacitatii de a prelua puterea” pe insula

externe

China, manevre, Taiwan, cucerire, capacitate

China a indicat vineri ca manevrele in curs de desfasurare in jurul Taiwanului au ca scop testarea capacitatii sale militare de „a prelua puterea” in insula autonoma, potrivit media de stat, citata de cotidianul britanic The Guardian.

Exercitiile „Joint Sword-2024A”, care au inceput joi dimineata si se desfasoara timp de doua zile, au ca scop sa testeze „capacitatea de a prelua puterea si loviturile comune, precum si de a controla teritorii-cheie”, a declarat Li Xi, purtatorul de cuvant al Comandamentului teatrului de est al armatei chineze.

China a lansat joi manevre militare „in jurul” Taiwanului, la trei zile dupa investirea noului presedinte Lai Ching-te pe insula, a informat agentia oficiala de presa Xinhua. Aceasta este o „pedeapsa severa pentru actele separatiste ale fortelor ‘independentiste din Taiwan’ si un avertisment sever impotriva ingerintei si provocarii fortelor externe”, a declarat Li Xi, citat de Xinhua.

Taiwanul „va apara valorile libertatii si democratiei”, a reactionat noul presedinte taiwanez Lai Ching-te. „Voi sta pe linia frontului cu fratii si surorile noastre din armata pentru a apara impreuna securitatea nationala”, a spus el.

Saptamana aceasta, China a catalogat discursul de investire al noului presedinte taiwanez Lai Ching-te drept o „afirmare a independentei Taiwanului” si l-a amenintat cu „represalii”. Taiwanul este autonom din 1949, cand nationalistii s-au refugiat pe insula dupa infrangerea lor de catre fortele comuniste in razboiul civil chinez de pe continent. Beijingul considera insula guvernata democratic ca parte a teritoriului sau si nu a exclus folosirea fortei pentru a o pune sub controlul sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: