China trage masiv rachete de pe o insula din apropierea Taiwanului. Si Taipei a tras rachete de semnalizare pentru a alunga drone chinezesti – Video

externe

Armata chineza a tras joi proiectile neidentificate catre stramtoarea Taiwan, la scurt timp dupa debutul unor importante exercitii militare in jurul insulei Taiwan, revendicata de Beijing, transmit AFP si Reuters, citate de Agerpres.

In Pingtan, o insula chineza situata in apropiere de manevrele militare in desfasurare, reporterii AFP au vazut mai multe proiectile trase in jurul orei locale 13:13 (05:13 GMT) catre mare.

Turisti care se aflau pe insula Pingtan, aflati pe malul marii, au asistat la aceste tiruri.

De asemenea, ministerul apararii din Taiwan a informat joi ca aeronave neidentificate, probabil drone, au zburat miercuri noaptea deasupra zonei insulelor sale Kinmen si ca a tras rachete de semnalizare pentru a le alunga.

Taiwanul este in alerta deoarece China efectueaza o serie de exercitii militare ca raspuns la vizita recenta, pe insula, a presedintei Camerei Reprezentantilor a SUA, Nancy Pelosi.

Generalul-maior Chang Zone-sung din comandamentul de aparare Kinmen al armatei a declarat pentru Reuters ca dronele chineze au zburat in pereche in zona Kinmen de doua ori miercuri seara, in jurul orelor locale 21:00 si 22:00.

„Am tras imediat rachete de semnalizare pentru a da avertismente si pentru a le alunga. Dupa aceea, s-au intors. Au intrat in zona noastra restrictionata si de aceea le-am dispersat”, a spus el.

Insulele Kinmen, puternic intarite, se afla chiar in apropierea coastei de sud-est a Chinei, langa orasul Xiamen.”Avem o procedura standard de operare. Vom reactiona daca vor intra”, a spus Chang, adaugand ca nivelul de alerta pe Kinmen ramane cel „normal”.

Generalul taiwanez crede ca misiunea dronelor a fost sa adune informatii despre desfasurarea de securitate a Taipeiului in insulele sale periferice.

Armata chineza a inceput joi cele mai importante manevre militare din istoria sa in jurul insulei Taiwan, un raspuns la vizita presedintei Camerei Reprezentantilor din SUA, Nancy Pelosi, la Taipei.

Desi vizita sa in teritoriul revendicat de China a durat mai putin de 24 de ore, Nancy Pelosi – cel mai inalt demnitar american ales care s-a deplasat la Taipei in ultimii 25 de ani – a declansat furia Beijingului. Pelosi a dat asigurari ca SUA nu vor abandona insula Taiwan, care este condusa de un regim democratic si care traieste sub amenintarea constanta a unei invazii din partea armatei chineze.

Drept reactie, China desfasoara timp de trei zile (de joi, ora 04:00 GMT, pana duminica, ora 04:00 GMT) ample manevre militare in sase zone din jurul Taiwanului.

Potrivit DPA, doua dintre zonele exercitiilor chineze se afla la doar 9 mile nautice (16,7 kilometri) de porturile taiwaneze Keelung si Kaohsiung.

Taiwanul a condamnat manevrele militare chineze, autoritatile de la Taipei declarand ca aceste exercitii incalca reglementarile ONU, invadeaza spatiul aerian taiwanez si sunt o provocare directa pentru navigatia libera pe mare.

Ministerul Apararii de la Taipei a declarat joi ca fortele armate taiwaneze sunt pregatite de lupta, monitorizand toate cele sase zone unde armata chineza desfasoara exercitii.

”Taiwanul este pregatit pentru conflict, dar nu il cauta – insa va apara suveranitatea nationala si integritatea teritoriala”, a declarat ministerul, care a mentionat ca Beijingul a ales in mod deliberat zonele pentru aceste manevre militare pentru a incalca status quo-ul din Taiwan si a submina pacea regionala.

Ulterior, comandamentul operational de est al fortelor armate chineze a anuntat ca a incheiat tirurile cu rachete conventionale la est de insula Taiwan, in cadrul exercitiilor planificate, fiind astfel ridicate controalele aferente asupra spatiului aerian si apelor maritime.

Mai mult despre:

Comentarii: