China trece la amenintari dure: „Japonia isi sapa propriul mormant daca va apara Taiwanul. Va deveni o tinta legitima si va avea parte de represalii”

externe

Beijingul a avertizat miercuri Japonia ca „isi sapa propriul mormant”, oferindu-se sa apere Taiwanul de China, alaturi de SUA.

Intr-un editorial din Global Times, publicatie controlata de regimul comunist de la Beijing, se afirma ca Japonia este „neputincioasa” in fata armatei chineze. Japonia este avertizata ca va deveni o tinta legitima si ca se va confrunta cu represalii daca armata sa ar depasi ‘liniile rosii’ ale Chinei.

Avertismentul a fost lansat dupa ce Japonia a promis ca se va alatura SUA in apararea Taiwanului daca acesta va fi invadat de China, deoarece – a spus Tokyo – Japonia ar putea fi urmatoarea. Vicepremierul Taro Aso a declarat luni ca invadarea Taiwanului ar putea reprezenta o amenintare pentru orasul japonez Okinawa, a relatat agentia de stiri Kyodo.

‘Daca o problema majora ar avea loc in Taiwan, nu ar fi exagerat sa spunem ca aceasta situatie ar ameninta supravietuirea [Japoniei]’, a declarat Aso la o petrecere de strangere de fonduri a unui coleg deputat din Partidul Liberal Democrat. ‘Trebuie sa ne gandim bine ca Okinawa ar putea fi urmatoarea’, a spus Aso, citat de Kyodo.

O ‘situatie care ne ameninta supravietuirea’ se refera la o situatie in care are loc un atac armat impotriva unei tari straine care se afla intr-o relatie stransa cu Japonia. O astfel de situatie este una dintre conditiile care trebuie indeplinite pentru ca Japonia sa isi exercite dreptul de autoaparare colectiva sau de a veni in ajutorul unui aliat atacat.

Comentariile lui Aso au provocat furia Beijingului, care considera Taiwanul ca fiind propriul sau teritoriu.

Purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat marti, in cadrul unei conferinte de presa obisnuite, ca remarcile lui Aso ‘au afectat fundamentul politic al relatiilor dintre China si Japonia’ si ca China ‘se opune in mod hotarat’ acestora. ‘Nimeni nu ar trebui sa subestimeze hotararea statornica a poporului chinez, vointa ferma si capacitatea formidabila de a apara suveranitatea nationala’, a spus el.

China revendica un grup de insulite controlate de Japonia in Marea Chinei de Est. Micile insule nelocuite, numite Senkaku in Japonia si Diaoyu in China, se afla in largul insulei sudice japoneze Okinawa.

‘Monitorizam indeaproape situatia’, a declarat Aso, care detine si functia de ministru de finante, in fata reporterilor.

Secretarul-sef al cabinetului, Katsunobu Kato, intrebat daca comentariul de luni al lui Aso este in conformitate cu pozitia guvernului, a refuzat sa comenteze, spunand ca nu era la curent cu comentariul lui Aso in detaliu, dar a reiterat politica oficiala a Japoniei in aceasta chestiune.

‘Japonia spera ca problema Taiwanului va fi rezolvata prin dialog direct intre partile implicate, intr-o maniera pasnica. Aceasta a fost pozitia noastra consecventa’, a declarat purtatorul de cuvant al guvernului.

Taiwanul se confrunta cu o presiune tot mai mare din partea Chinei, care considera ca insula autonoma din largul coastei sale estice este teritoriul sau.

Statele Unite nu au legaturi diplomatice oficiale cu Taiwanul, dar sunt obligate din punct de vedere legal prin propriile legi sa se asigure ca Taiwanul se poate apara singur, a relatat AP, citat de Daily Mail.

Japonia a incetat sa mai recunoasca Taiwanul in 1972, dar este un aliat cheie al SUA in regiunea Asia-Pacific. Ea se opune cu fermitate avansarii Chinei in Marea Chinei de Sud.

China, care este condusa de Partidul Comunist din 1949, afirma ca Taiwanul trebuie sa ajunga in cele din urma sub controlul sau si isi rezerva dreptul de a folosi forta daca este necesar, potrivit AP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: