externe

China trimite Rusiei „ajutor letal” pentru razboiul din Ucraina, acuza secretarul britanic al Apararii. Este contrazis de un inalt oficial SUA

China trimite „ajutor letal” Rusiei pentru a fi folosit in razboiul acesteia impotriva Ucrainei, a declarat secretarul britanic al Apararii, Grant Shapps, relateaza The Guardian.

„Astazi pot dezvalui ca avem dovezi ca Rusia si China colaboreaza pentru echipamente de lupta care sa fie folosite in Ucraina”, a declarat Shapps la Conferinta de Aparare de la Londra de miercuri.

In cadrul apelului sau catre NATO de a se „trezi” si de a spori cheltuielile de aparare la nivelul intregii aliante, el a adaugat: „Serviciile de informatii din domeniul apararii din SUA si Marea Britanie pot dezvalui ca ajutorul letal este acum transportat din China catre Rusia”.

Shapps nu a furnizat dovezi pentru a-si sustine afirmatia. Dar el a spus ca a existat o crestere de 64% a cresterii comertului dintre tari de la inceputul invaziei in Ucraina.

Consilierul pe probleme de securitate nationala al lui Joe Biden, Jake Sullivan, a parut sa contrazica unele dintre comentariile lui Shapps. El a spus ca posibilitatea ca China sa „furnizeze arme in mod direct – asistenta letala – Rusiei” a fost o preocupare anterioara, dar ca „nu am vazut acest lucru pana in prezent”.

SUA „sunt ingrijorate in legatura cu ceea ce face China pentru a alimenta masina de razboi a Rusiei, nu oferind arme in mod direct, dar furnizand inputuri pentru baza industriala de aparare a Rusiei”, a adaugat el.

Presedintele chinez Xi Jinping l-a primit pe omologul rus Vladimir Putin la Beijing la inceputul acestei luni, unde cei doi lideri au facut o demonstratie puternica de unitate. Xi a declarat, dupa discutiile cu Putin, ca au cazut de acord asupra necesitatii unei „solutii politice” pentru a rezolva razboiul.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Uriasele erori ale sondajelor Avangarde (Pieleanu) si CURS (Buble), diferente de 19 procente. Singurul institut care a anticipat rezultatele corecte

AtlasIntel este singurul institut de sondaje care a anticipat corect rezultatele alegerilor locale atat din…

11 ore ago

Seara salvarilor: Mai multi cetateni recuperati de salvamontisti de pe munte

Salvamontistii argeseni au intervenit, sambata seara, pentru salvarea unei persoane care a cazut de la…

11 ore ago

Un turist olandez a fost gasit mort pe o insula greaca si alti 4 turisti straini sunt dati disparuti pe alte 3 insule

In conditiile in care Grecia este cuprinsa de temperaturi neobisnuit de ridicate, cresc temerile ca…

11 ore ago

Salvatorii pakistanezi au gasit cadavrul unui alpinist japonez disparut si cauta un altul. Cei doi alpinisti experimentati incercau sa ajunga pe Varful de Aur

Salvatorii  u recuperat cadavrul unuia dintre cei doi alpinisti japonezi care au disparut la inceputul…

11 ore ago

Opt soldati israelieni au murit intr-o explozie la Rafah. Cel mai grav incident pentru IDF din ultimele sase luni

Opt soldati israelieni au murit, sambata, intr-o explozie la Rafah, in sudul Fasiei Gaza, a…

11 ore ago

Singapore: Plajele de pe insula Sentosa inchise, dupa o deversare de petrol in apele din jur

Plajele unei populare statiuni turistice de pe insula singaporeza Sentosa au fost inchise din cauza…

11 ore ago