news

China va intreprinde in noiembrie un sondaj de opinie la nivel national pentru a vedea cu cat a scazut natalitatea in ultimii ani

Biroul National de Statistica al Chinei va efectua in noiembrie un sondaj de opinie la nivel national pentru a ajuta la o mai buna planificare a politicilor demografice, intr-un sondaj neasteptat, in conditiile in care autoritatile se lupta sa stimuleze rata natalitatii in scadere a tarii.

Ingrijorat de prima scadere a populatiei Chinei din ultimele sase decenii si de imbatranirea rapida a acesteia, Beijingul incearca sa ia de urgenta o serie de masuri pentru a ridica rata natalitatii tarii, inclusiv stimulente financiare si cresterea facilitatilor de ingrijire a copiilor.

Domeniul de aplicare al sondajului privind schimbarile demografice se va concentra pe zonele urbane si rurale din intreaga tara, potrivit rapoartelor mass-media de stat de marti.

Planul va contribui la „monitorizarea precisa si in timp util a schimbarilor de dezvoltare a populatiei Chinei si va oferi o baza pentru Partidul Comunist si guvern de a formula politici nationale economice, de dezvoltare sociala si legate de populatie”, a declarat biroul.

China a efectuat ultima data un recensamantul la nivel national, care are loc o data la zece ani, in noiembrie 2020, acesta dovedind ca natalitatea a crescut in cel mai lent ritm de la primul sondaj demografic modern din anii 1950. Numarul de persoane care vor fi chestionate nu a fost precizat.

Sondajul va avea loc incepand cu 1 noiembrie, cand membrii unei agentii guvernamentala de sondaj vor merge in gospodarii pentru a colecta datele sau le vor cere respondentilor sa completeze intrebarile online.

Dezvoltarea populatiei a fost adesea legata de puterea si „intinerirea” tarii in mass-media de stat, pe fondul scaderii ratei natalitatii si al preocuparilor larg raspandite ale cetatenilor cu privire la dificultatile de a creste copii.

Costurile ridicate ale ingrijirii copiilor si faptul ca trebuie sa isi intrerupa cariera au descurajat multe femei din China sa mai aiba copii. Discriminarea de gen si stereotipurile traditionale conform carora femeile trebuie sa se ocupe de copii sunt inca foarte raspandite in intreaga tara. In ultimele luni, autoritatile de la Beijing au intensificat retorica privind impartirea sarcinilor legate de cresterea copiilor, insa concediul de paternitate este inca limitat in majoritatea provinciilor.

Tara a raportat o scadere de aproximativ 850.000 de persoane pentru o populatie de 1,41175 miliarde de locuitori in 2022, marcand primul declin din 1961, ultimul an al Marii Foamete din China.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Surse: Ciolacu merge la Erdogan cu o propunere halucinanta, romanii sa intre doar cu buletinul in Turcia. Ar insemna ca si turcii sa intre doar cu buletinul intr-o tara UE

Premierul Marcel Ciolacu intentioneaza sa ii propuna presedintelui Turciei, Recep Erdogan, ca romanii sa poata…

3 ore ago

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi ar putea declansa cursa curse pentru succesiunea lui Khamenei

Moartea presedintelui iranian Ebrahim Raisi intr-un accident de elicopter bulverseaza planurile celor din linia dura…

3 ore ago

Inca o mazilire la Moscova, Putin l-a dat afara si pe ministrul adjunct al Apararii. Acesta este cel mai apropiat colaborator al fostului ministru, Serghei Soigu

Presedintele rus Vladimir Putin l-a demis pe ministrul adjunct al Apararii, Iuri Sadovenko. Acesta a…

2 ore ago

Surpriza pentru Netanyahu. Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale solicita mandat de arestare, pentru crime de razboi, pe numele premierului Israelului

Procurorul-sef al Curtii Penale Internationale a anuntat ca solicita mandate de arestare pentru inalti oficiali…

5 ore ago