China va trebui sa plateasca. Patru incalcari „flagrante” ale legislatiei internationale. Marea Britanie face deja primul pas

externe

xi jinping

Procesele globale impotriva Chinei pentru „incalcarea flagranta” a reglementarilor internationale in materie de sanatate in criza Coronavirus ar putea ajunge la cel putin 3.200 miliarde sterline (3936 miliarde USD) doar din tarile G7, potrivit unui raport recent publicat, citat de RFI.

Raportul, publicat de Fundatia Henry Jackson (cu sediul la Londra, de orientare conservatoare) sustine ca modul in care a tratat initial epidemia guvernul Chinei si netransmiterea in mod adecvat a informatiilor catre Organizatia Mondiala a Sanatii (OMS) au incalcat articolele sase si sapte din Regulamentele Internationale de Sanatate (IHR), un tratat la care China este semnatar si obligata legal sa il respecte.

Aceste incalcari au permis ca focarul sa se raspandeasca rapid in afara orasului Wuhan, locul de origine al virusului, sustine raportul Fundatiei Henry Jackson.

Principalele reprosuri facute de raport la adresa conducerii Chinei sunt:

  • Nu a reusit sa dezvaluie date care ar fi aratat dovezi ale transmiterii de la om la om pe o perioada de pana la trei saptamani de la descoperire, incalcand articolele sase si sapte din IHR.
  • A furnizat OMS informatii eronate despre numarul de infectii intre 2 si 11 ianuarie 2020, cu incalcarea articolelor sase si sapte din IHR.
  • Nu a reusit sa interzica vectori de infectie virala zoonotica letala (de origine animala), promovand in schimb activ proliferarea masiva de specii gazda periculoase pentru consum uman, incalcand articolul 12 din Pactul international pentru drepturile economice, sociale si culturale.
  • A permis la 5 milioane de oameni (aproximativ echivalent cu dimensiunea zonei metropolitane din San Francisco, California sau a Greater Boston, Massachussets din SUA, si de aproximativ cinci ori mai mare decat dimensiunea unui oras decat dimensiunea Birmingham, Marea Britanie) sa plece din Wuhan inainte de a impune blocarea la 23 ianuarie 2020, in ciuda cunostintelor de transmitere de la om la om.

Procesele verbale ale grupului consultativ stiintific din Marea Britanie cu privire la amenintarile virale noi si emergente inregistreaza modul in care lipsa de informatii a intarziat raspunsul la virus, inclusiv lipsa controlului de calatorie, potrivit acestui raport.

Un studiu al Universitatii din Southampton a constatat ca daca ar fi fost introduse masuri stricte de carantina cu trei saptamani mai devreme, raspandirea bolii ar fi fost redusa cu aproximativ 95%.

Ca urmare a incalcarilor dreptului international, raportul evalueaza ca daunele potentiale cauzate de China la momentul publicarii ar putea ajunge la 3200 miliarde de lire sterline (3936 miliarde USD) doar din tarile G7 (Statele Unite, Japonia, Germania, Franta, Marea Britanie, Italia, Canada.

Potrivit relatarilor, Marea Britanie ar avea o cerere in valoare de 351 miliarde lire sterline (449 miliarde USD) pentru daune-interese pe baza cheltuielilor guvernamentale anuntate oficial.

Folosind aceeasi metodologie, SUA ar putea cere 933,3 miliarde de lire sterline (1.200 miliarde USD), Canada 47,9 miliarde de lire sterline (59 de miliarde USD) si Australia de 29,9 de miliarde de lire sterline (37 miliarde de USD).

Raportul utilizeaza cheltuielile anuntate oficial incepand cu 5 aprilie 2020, mai degraba decat cheltuielile totale prognozate pe intreaga durata a crizei – care este de asteptat sa fie mult mai mari – intrucat ultima cifra nu va fi cunoscuta timp de cateva luni.

Recunoscand dificultatile in asigurarea justitiei internationale, raportul ofera 10 cai juridice potentiale de diferite de actiune impotriva Chinei in jurisdictii interne si internationale.

In timp ce multe dintre acestea aplica tratate, altele decat IHR, raportul sustine ca avocatii internationali publici ar putea – asa cum s-a facut anterior – sa utilizeze clauze relevante pentru a respecta normele internationale.

Recomandarile Societatii Henry Jackson includ adresarea la Curtea Internationala de Justitie; Curtea de Arbitraj Permanenta; Curtile din Hong Kong ; solutionarea litigiilor prin tratatele de investitii bilaterale; actiuni la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC).

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: