Presedintele Xi Jinping reales in unanimitate, pentru al treilea mandat, de peste 3.000 de parlamentari din Congresul National al Poporului

externe

Xi Jinping, invazie, Taiwan, pregatiri, conflicte militare pe mare

Xi Jinping si-a asigurat, vineri, al treilea mandat prezidential de cinci ani, dupa votul parlamentului, ceea ce duce la inaspirea controlul, in conditiile in care China se confrunta cu provocari tot mai mari la nivel national si global, potrivit Reuters.

Aproape 3.000 de membri ai parlamentului, Congresul National al Poporului (NPC), au votat in unanimitate in Marea Sala a Poporului pentru Xi, in varsta de 69 de ani, intr-un scrutin in care nu a existat niciun alt candidat.

Xi, care a dus China intr-o directie mai autoritara de cand si-a asumat controlul in urma cu un deceniu, isi prelungeste mandatul pe fondul relatiilor din ce in ce mai tensionate cu Washingtonul si cu Occidentul din cauza Taiwanului, sustinerea Rusiei, comertului si drepturilor omului.

Pe plan intern, a doua cea mai mare economie a lumii se confrunta cu o redresare provocatoare dupa trei ani de politica zero COVID a lui Xi, o incredere fragila in randul consumatorilor si al intreprinderilor si o cerere globala slaba pentru exporturile chineze.

Economia Chinei a crescut cu doar 3% anul trecut, printre cele mai proaste performante din ultimele decenii, iar pentru acest an Beijingul a stabilit un obiectiv de crestere modesta pentru acest an de doar aproximativ 5%.

„In al treilea mandat, Xi va trebui sa se concentreze pe relansarea economica”, a declarat Willy Lam, cercetator principal la Jamestown Foundation, un think tank din SUA. „Dar daca va continua cu ceea ce a facut pana acum – un control mai strans al partidului si al statului asupra sectorului privat si confruntarea cu Occidentul, perspectivele nu vor fi incurajatoare”.

Xi si-a pregatit terenul pentru un alt mandat inca din 2018, cand a renuntat la limita de doua mandate prezidentiale si a devenit cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, care a fondat Republica Populara.

Presedintia Chinei este in mare parte ceremoniala, iar pozitia principala de putere a lui Xi a fost prelungita in octombrie anul trecut, cand a fost reconfirmat pentru inca cinci ani in functia de secretar general al comitetului central al Partidului Comunist.

In timpul votului de vineri, Xi a discutat lejer cu viitorul premier, Li Qiang, care statea in stanga sa si urmeaza sa fie confirmat sambata in pozitia nr. 2 a Chinei, un rol care il plaseaza pe fostul sef al partidului din Shanghai si un apropiat al lui Xi, in fruntea economiei.

Alti oficiali aprobati de Xi vor fi, de asemenea, alesi sau numiti in posturi guvernamentale cheie in weekendul urmator, inclusiv vicepremieri, un guvernator al bancii centrale si multi alti ministri si sefi de departamente.

Sesiunea parlamentara anuala, prima de cand China a renuntat la trei ani de restrictii COVID, se va incheia luni, cand Xi va tine un discurs care va fi urmat de o sesiune de intrebari si raspunsuri in presa a lui Li Quiang.

In timpul sesiunii de vineri, Xi si liderii aflati pe scena nu au purtat masti, dar toti ceilalti din vastul auditoriu au purtat-o.

China a pus capat brusc zero-COVID in decembrie, dupa proteste extrem de neobisnuite la nivel national impotriva acestei politici. Un val ulterior a infectat majoritatea celor 1,4 miliarde de oameni din China, dar China nu a publicat un numar complet al deceselor asociate.

Parlamentul l-a ales vineri si pe Zhao Leji, in varsta de 66 de ani, ca presedinte al parlamentului si pe Han Zheng, in varsta de 68 de ani, ca vicepresedinte. Ambii barbati faceau parte din echipa anterioara a lui Xi din Comitetul Permanent al Biroului Politic.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: