Chinezii sunt tot mai NERVOSI cu SUA: „Scanteia RAZBOIULUI poate fi declansata chiar si in urma unui incident minor”

externe

Situatia devine tot mai tensionata la Beijing dupa ce zilele trecute nava americana de razboi USS Lassen a patruns in apele din apropierea insulelor si recifelor disputate din Marea Chinei de Sud. Oficialii sustin ca SUA se confrunta cu riscul ca „un incident minor sa starneasca un razboi”.

Marti, distrugatorul USS Lassen a intrat in zona de 12 mile marine in jurul recifelor artificiale. Se pare ca nava avea si un avion de supraveghere. China considera ca apele din jurul acestor insule artificiale sunt teritoriul sau.

Intr-o videoconferinta, abordand problema intruziunii SUA, amiralul Wu Shengli l-a avertizat pe amiralul John Richardson, seful operatiunilor navale ale SUA, sa se abtina de alte „acte provocatoare”.

„In cazul in care Statele Unite continua cu aceste tipuri de acte periculoase, provocatoare, s-ar putea crea o situatie extrem de presanta pentru fortele armate ale ambelor parti, atat pe mare, cat si in aer, sau chiar un incident minor care declanseaza scanteia razboiului”, a spus Wu, potrivit rt.com.

„Sper ca partea americana pretuieste buna intelegere dintre marina Chinei si a SUA, intelegere la care s-a ajuns cu greu, si ca evita repetarea acestui tip de incidente”, a adaugat Wu.

Un oficial american a declarat pentru Reuters ca ambele parti au convenit asupra evitarii ciocnirilor. SUA si China au decis, de asemenea, sa mentina un dialog pozitiv si sa urmeze in continuare protocoalele stabilite.

In urma incidentului de marti, ambasadorul american la Beijing a fost convocat la Ministerul de Externe al Chine pentru a i se aduce la cunostinta indignarea Chinei cu privire la manevra „provocatoare” care ar fi pus in pericol personalul si infrastructura din insulele si recifele din Marea Chinei de Sud, acolo unde sunt plasat in jur de 200 de militari chinezi. Recifele sunt, de asemenea, revendicate si de Taiwan, Vietnam si Filipine.

Curtea de la Haga a decis, joi, ca este de competenta ei sa judece pretentiile teritoriale ridicate de Filipine pe aceste zone din Marea Chinei de Sud.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: