news

Chipul fericirii, Romania a salvat-o pe tanara profesoara din ghearele lui Erdogan: „Multumesc ca nu m-ati trimis inapoi” – Video

Curtea de Apel Bucuresti a respins, miercuri, cererea autoritatilor din Turcia privind extradarea unei profesoare de origine turca, Busra Zeynep Sen (24 de ani),  care preda limba engleza la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti (ICHB).

„Sunt foarte fericita, vreau sa multumesc autoritatilor romane pentru ca nu m-au trimis inapoi”, a declarat tanara profesoara dupa decizia instantei.

Avocata tinerei turce a spus ca aceasta era acuzata ca ar fi facut parte dintr-o grupare terorista, la data de 28 martie 2018, cand ea se afla pe teritoriul Romaniei, fiind profesoara la Liceul International de Informatica.

„Nu doresc sa fiu predata autoritatilor din Turcia. Exista doua motive: apreciez ca judecata din Turcia nu este legala. Totodata in cazul in care voi fi predata voi fi pur si simplu inchisa fara a fi adusa in fata unui judecator. Mi-e teama ca nu voi fi tratata bine, fiind posibil chiar sa fiu supusa unor acte de tortura. Nu imi vor fi respectate drepturile fundamentale. Consider ca acuzatiile care mi se aduc de autoritatile din Turcia au caracter politic. De asemenea, am facut o cerere de azil adresata autoritatilor romane. Arat ca nu sunt membra a organizatiei despre care se vorbeste in cererea trimisa de autoritatile din Turcia”, a spus tanara profesoara in fata judecatorului.

O profesoara de origine turca care preda limba engleza la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti (ICHB) a fost ridicata miercuri dimineata de politistii romani, in baza unui mandat de retinere pentru extradare in Turcia, au anuntat oficiali ai ICHB.

„Trei politisti romani au batut in aceasta dimineata la usa profesoarei de engleza de la Liceul Teoretic International de Informatica Bucuresti, Busra Zeynep Sen, cu un mandat de retinere pentru extradare emis de autoritatile lui Erdogan. Busra Zeynep Sen este de doi ani profesoara de limba engleza la ICHB, iar de un an este casatorita cu un cetatean roman, Husein Ervin, care este de asemenea profesor la aceeasi scoala. Busra are permis legal pentru a sta in Romania si nimic din activitatea ei nu justifica demersurile autoritatilor turce. Singura vina a tinerei profesoare de engleza este aceea ca tatal sau, Turgay Sen, a fost presedintele Scolilor Orizont din Republica Moldova, iar autoritatile de la Ankara continua sa il vaneze pe acesta dupa ce a scapat in martie 2018, cand au incercat sa il retina pe Aeroportul din Chisinau”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de oficiali ai liceului.

Pe rolul instantelor din Capitala a mai existat un caz asemanator in decembrie 2018, cand autoritatile de la Ankara au cerut Romaniei extradarea jurnalistului Kamil Demirkaya de la „Zaman Romania”, pe motiv ca acesta avea legatura cu miscarea Gulen. Justitia romana a respins atunci cererea de extradare in Turcia.

Si atunci, procurorii romani nu au fost de acord cu extradarea jurnalistului turc.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Un nou summit in format Ramstein va avea loc luni. Reuniune a ministrilor Apararii aliati privind sprijinul militar pentru Ucraina

Urmatorul summit in "format Ramstein" al Grupului de contact pentru aparare din Ucraina (UDCG) va…

45 de minute ago

Atac rusesc cu drone asupra Kievului si Odesei. Ucrainenii au lovit Sevastopolul duminica dimineata

Potrivit fortelor aeriene ucrainene, zonele afectate au inclus Kievul, regiunea Vinita din sud-vestul capitalei, regiunea…

51 de minute ago

Traficanti de droguri de mare risc, retinuti in Bistrita. Unul dintre ei este acuzat si de viol asupra unei persoane minore

Politistii Serviciului de Combatere a Criminalitatii Organizate Bistrita-Nasaud, impreuna cu procurorii Directiei de Investigare a…

2 ore ago

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

2 ore ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

3 ore ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

4 ore ago