Chirica sustine ca procurorii au stricat imaginea Iasiului cand l-au saltat: „Ieri, imaginea orasului nostru a fost foarte proasta. Nu suntem traficanti de droguri”

politica

Primarul Mihai Chirica s-a plans joi, in cadrul unei conferinte de presa, de modalitatea in care a fost efectuata descinderea care a avut loc miercuri la Primaria Iasi, in urma careia aproape tot aparatul administrativ a fost dus la audieri, in conditiile in care procurorii DIICOT au venit insotiti de un numar mare de politisti adusi din mai multe judete din zona Moldovei.

„Activitatea de ieri a fost una disproportionata intre cauza si efect, intre ceea ce trebuia sa se intample si ceea ce s-a intamplat de fapt. Sigur, institutiile statului trebuie sa isi faca datoria si sa culeaga datele pentru a putea sa judece in mod obiectiv pentru orice fapta pe care dumnealor o considera suspecta. (…) Ca o paranteza, de exemplu, (Osama – n.r.) bin Laden a fost prins si anihilat de 42 de puscasi marini. La Iasi ieri au fost in Primaria Iasi 46. Efectele, desigur, nu sunt aceleasi, dar modalitatea de actiune este una cat se poate de evidenta si vizibila”, a declarat primarul Chirica, citat de Agerpres.

El considera ca actiunea procurorilor ar fi trebuit sa se desfasoare altfel.

„Ca modalitate de lucru, cum inteleg eu ca trebuie sa se intample intr-un stat de drept, este ca o institutie iti cere documente. Daca nu esti in stare sa le depui la termen din nestiinta sau din rea vointa, atunci institutia poate apela si la alte masuri pentru a putea satisface aceasta necesitate. In caz contrar, ca orice institutie civilizata infiintata in baza legilor in vigoare, raspunde de fiecare data, fapt care se intampla in mod curent cu toate institutiile statului, chiar daca ele apartin de Justitie sau orice alta natura.

Nu am avut decat un singur incident, anul trecut, cand s-a ratacit o adresa de inaintare a unui Parchet, nu s-a ajuns la termen si procurorul insusi a venit sa isi ridice documentele crezand ca e rea intentie. Le-a avut in mai putin de o ora. A fost o neglijenta de servici a unuia dintre colegii mei”, a declarat Mihai Chirica.

Edilul a afirmat totodata ca s-a prezentat la DIICOT Iasi in calitate de suspect, motivata de semnarea tuturor autorizatiilor de construire pentru un investitor local, de la data de cand a devenit primar si pana in prezent.

„In cursul zilei de ieri, practic intreg aparatul de conducere a fost chemat la audieri. Toate birourile de aici, viceprimari, fosti, toata directia de Urbanism, Cadastru. Indiferent care sunt consecintele acestui dosar, e foarte clar, trebuie sa plateasca. Si eu voi fi cel care sustin vehement acest lucru. Am spus si ieri, am spus si prin plangerile penale pe care le-am mai facut pana acum”, a mai declarat primarul Mihai Chirica.

Edilul a explicat ca Primaria Iasi este o institutie care emite zeci de mii de documente de-a lungul timpului.

„De-a lungul unui an emitem 4,9 milioane de file pe care le transmitem catre diversi beneficiari. In calitate de primar, in ceea ce priveste activitatea Directiei de Urbanism, semnez si emit documente administrative aproximativ 1.500-1.600 pe an, certificate de urbanism – 4.000, 4.500 pe an. Stiu foarte clar ce fac si cum fac. Eu nu sunt decat demnitarul acestei Primarii. In spatele meu este un aparat de 679 de persoane.

Orice persoana care nu-si face treaba cum se cuvine din rea vointa sau nepricepere trebuie sa plateasca. Daca e din nepricepere, plateste administrativ, ceea ce s-a si intamplat, daca este din rea vointa plateste penal. Acest lucru trebuie sa se intample. Nu am acuzat decat atunci cand am avut date certe. Restul, ramane la latitudinea organelor de ancheta”, a declarat Mihai Chirica.

El a reiterat ca nu are emotii referitoare la dosarul omului de afaceri Zamosteanu sau la orice alta cauza.

„Nu am cea mai mica emotie, decat foarte multa oboseala. Este destul de greu pentru un primar sa aiba luni Parchet, marti – pauza, miercuri – Parchet, joi – pauza, presupun vineri o sa mai vedem. Actul administrativ trebuie sa continue. Nu este vorba numai de imaginea primarului, ca nu sunt in alegeri. Sunt in mandat inca.

Este vorba de imaginea orasului nostru care ieri a fost una foarte proasta ori datorita vinovatiei unor colegi de-ai mei care vor trebui sa raspunda, ori datorita unui exces de zel. Nu suntem nici traficanti de droguri, nici spalatori de bani, nici infractori de natura economica”, a mai declarat primarul Mihai Chirica, in conferinta de presa.

Procurorii DIICOT Iasi si politisti de la birourile de Combatere a Criminalitatii Organizate (BCCO) din Iasi, Suceava, Vaslui si Botosani, impreuna cu luptatori din cadrul SAS Iasi au efectuat, miercuri, 24 de perchezitii intr-un dosar care vizeaza mai multe infractiuni, printre care abuz in serviciu si uzurparea functiei. In urma descinderilor, 30 de persoane au fost conduse la audieri.

„Activitatile sunt efectuate in continuarea cercetarilor in cauza privind constituirea unui grup infractional organizat si vizeaza procedura de autorizare a executarii lucrarilor de constructii de catre dezvoltatori imobiliari care s-au folosit de conexiunile cu functionari din administratia publica locala cu atributii in domeniul emiterii si urmaririi respectarii documentatiilor de urbanism”, se preciza intr-un comunicat de presa al DIICOT.

Descinderile au avut loc intr-un dosar care vizeaza savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu in vederea obtinerii unui folos necuvenit, uzurparea functiei, delapidare, spalarea banilor, folosirea cu rea-credinta a bunurilor sau creditului societatii intr-un scop contrar intereselor acesteia, fals intelectual, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.

Printre cei care au fost audiati pana acum sunt primarul Mihai Chirica, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu, care acum este sef Serviciu Relatii Comunitare si Politici Publice, mai multi angajati de la Serviciul Juridic, Directia de Urbanism, precum si secretarul Consiliului Local, Denisa Ionascu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: