Chirieac si Buscu intra in vizorul DNA. Procurorii au declansat o ancheta privind modul in care PSD a directionat bani publici catre presa

news

Procurorii DNA au declansat o ancheta privind modul in care PSD a utilizat banii primiti ca subventie de la bugetul statului prin Autoritatea Electorala Permanenta, anunta surse judiciare citate de g4media.ro.  Procurorii au cerut documente de la AEP pentru a verifica daca PSD a directionat banii din subventii catre institutii de presa. Printre principalii beneficiari se numara Bogdan Chirieac si Doru Buscu, arata o investigatie publicata anul trecut de Newsweek Romania.

Intr-o adresa catre Autoritatea Electorala Permanenta, procurorii DNA arata ca ”in interesul urmaririi penale care se efectueaza in dosarul penal cu nr. de mai sus (nr. 21/P/2019 – n. red.), va inaintam alaturat un exemplar al ordonantei emisa in cauza in data de 11.02.2019 si va solicitam sa ne inaintati, in fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, documente privind:

– Modul de stabilire si repartizare a subventiilor acordate in cursul anului 2017 Partidul Social Democrat;
– Virarea sumelor de bani acordate in cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
– Rapoartele de control privind modul de utilizare de catre Partidul Social Democrat a subventiilor la nivelul anilor 2017 si 2018”.

Dosarul ar fi pornit de la articolele publicate de Newsweek Romania despre modul in care trezorierul PSD, Mircea Draghici, ar fi directionat sume de bani de la partid catre o firma de media controlata de sotia sa in judetul Arges.

Potrivit ordonantei semnate de procurorii DNA Gabriela Albu si Gheorghe Mota:

– Prin ordonanta nr. 21/P/2019, din data de 08.02.2019, s-a dispus inceperea urmaririi penale in cauza sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 10 lit. C din legea 78/2000. Avand in vedere ca din probatoriul administrat in cursul urmaririi penale a reiesit ca documentele detinute de Autoritatea Electorala Permanenta pot servi ca mijloace de proba in cauza. In temeiul art. 169 si 170 din Codul de procedura penala, dispunem:
o Predarea de catre reprezentantii Autoritatii Electorale Permanente a documentelor privind:

§ Modul de stabilire si repartizare a subventiilor acordate in cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
§ Virarea sumelor de bani acordate in cursul anului 2017 Partidului Social Democrat;
§ Rapoartele de control privind modul de utilizare de catre Partidul Social Democrat a subventiilor la nivelul anilor 2017 si 2018;

Inscrisurile urmeaza a fi predate, in fotocopii certificate pentru conformitate cu originalul, insotite de adresa si opis, pana in data de 26 februarie 2019, la sediul Directiei Nationale Anticoruptie din Bucuresti. Se invedereaza prin prezenta ordonanta ca refuzul de a pune la dispozitia organului de urmarire penala, in tot sau in parte, datele, informatiile, inscrisurile sau bunurile solicitate constituie infractiunea de obstructionare a justitiei.

Ce prevede art. 10 lit. C din legea 78/2000:

Constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte, daca sunt savarsite in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

c) utilizarea subventiilor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, precum si utilizarea in alte scopuri a creditelor garantate din fonduri publice sau care urmeaza sa fie rambursate din fonduri publice.

Newsweek, despre banii incasati de Chirieac si Buscu

Iata ce scrie Newsweek Romania despre sumele incasate de Buscu, Chirieac, Savaliuc, Pieleanu si Liviu Alexa:

Din iulie 2016 si pana in prezent, PSD a virat in contul Kirchhoff Consult SRL suma totala de 1.557.067 lei, echivalentul a 338.000 de euro. La randul sau, firma lui Doru Buscu, Lafix Media SRL, a incasat de la firma lui Mihalcescu peste 2 milioane de lei, echivalentul a 440.000 de euro. In medie, asta inseamna 17.000 de euro pe luna, adica aproape 600 de euro pe zi pentru „catavencul” lui Dragnea.

Intre octombrie 2017 si aprilie 2018, acelasi „jurnalist” a mai primit de la Kirkhhoff Consult SRL un mizilic de 73.785 de lei, dar pe cealalata firma, Mediadraft SRL.

Pe aceeasi firma, in ultimele sase luni ale acestui an, a mai primit inca 1.139.632 de lei, adica aproape 250.000 de euro, de la International Brand Consultants SRL, controlata de apropiatii lui Dincu. Adica peste 35.000 de euro pe luna.

Practic, timp de o jumatate de an, Buscu a incasat, lunar, 17.000 de euro pe o firma si 35.000 de euro pe alta. Un total, deci, de 52.000 de euro pe luna. O suma care poate parea exorbitanta, dar, ce-i drept, a fost un an greu pentru Dragnea si consultantii lui.

Bilanturile firmelor lui Buscu arata ca, de fapt, toate incasarile sunt din banii proveniti de la PSD. Sau, cu alte cuvinte, Buscu face bani doar cu partidul de guvernamant!

Un alt beneficiar este „jurnalistul” si „analistul” Bogdan Chirieac, prin firma Press Media Electronic SRL, care a incasat anul acesta de la PSD nu mai putin de 1.157.149 de lei.

Si firmele lui Marius Pieleanu (Grupul de studii socio-comportamentale Avangarde SRL si Psyho Global Consult SRL) au incasat peste un milion de lei de la partidul lui Dragnea.

Colegul lui, sociologul Mirel Palada, fost membru PSD, a primit si el, prin Sociopol SRL, suma de 213.188 de lei din subventia de la stat.

O alta firma platita de PSD a fost Federal Media Partner SRL, detinuta de Ionut Alexandru Iordachescu, un apropiat al mogulului fugar Sebastian Ghita. Suma primita – 485.000 de lei.

Alti „jurnalisti” care au facturat prestatii pentru PSD au fost Razvan Savaliuc si Adina Anghelescu-Stancu de la Luju.ro (308.216 lei prin firma Jurindex Media SRL) si Liviu Alexa, detinator al Ziar de Cluj si al NCN TV (431.000 de lei prin Pagina Ciudatului SRL).

Marius Ghilezan, „editorialist” la Romania libera, dar si consilier al lui Victor Ciorbea la Avocatul Poporului, a incasat si el, prin Web Interactive Design SRL, un „mizilic” de 120.000 de lei de la partidul lui Dragnea.

Mai mult despre: ,

Comentarii: