Chirurgii chinezi au transplantat un ficat modificat genetic de la porc la om

Chirurgii de la Spitalul Xijing din Xi’an, China, au efectuat primul transplant de ficat din lume de la un porc la un receptor uman. Echipa a folosit un ficat de la un porc care fusese modificat genetic pentru a reduce sansa ca organul sa fie respins de un sistem imunitar uman, potrivit Sky News.
Organul a produs cu succes bila si proteine esentiale la un pacient care era in moarte cerebrala, dar inca in viata.
Rudele au cerut ca experimentul sa fie oprit dupa 10 zile, dar cercetatorii spun ca organul ar fi putut functiona mai mult timp. Ei au salutat transplantul ca fiind o „mare realizare”, iar expertii europeni l-au numit o piatra de hotar semnificativa care ar putea salva vieti in viitor.
Echipa de chirurgi a folosit ficatul de la un porc miniatural Bama care avea sase gene cheie modificate pentru a imbunatati compatibilitatea unui organ atunci cand este transplantat intr-un om.
Potrivit rezultatelor publicate in revista de stiinta Nature, ficatul a functionat normal, cu un flux sanguin bun si fara semne de respingere.
Profesorul Lin Wang, care a condus echipa de cercetare, a spus ca transplantul a fost efectuat cu aprobarea deplina a autoritatilor medicale si acordul familiei pacientului.
„Interventia chirurgicala a avut cu adevarat succes. Ficatul de la porc a functionat foarte bine in corpul uman. Asa ca este o mare realizare”, a spus el intr-o conferinta de presa.
Organe – inimi si rinichi – provenite de la porci modificati genetic au fost deja transplantate la cativa pacienti vii.
Majoritatea au murit la cateva saptamani de la operatie, dar se intelege ca doua persoane care aveau rinichi de porc au supravietuit in Statele Unite.
Profesorul Wang a spus ca un transplant de ficat de la un porc este mult mai complicat.
„O inima este doar o pompa, rinichiul produce urina. Dar ficatul are multe functii, asa ca acesta este un obstacol urias de trecut”, a spus el.
Mai multe grupuri de cercetare experimenteaza cu porci crescuti in unitati speciale pentru donarea de organe.
Porcii sunt folositi deoarece organele lor sunt similare ca marime si structura cu cele ale oamenilor. Dar genele cheie trebuie modificate pentru a reduce riscul ca acestea sa fie atacate de sistemul imunitar al pacientului dupa transplant.
Cercetatorii chinezi propun utilizarea organelor de porc ca suport temporar, fie pentru a reduce presiunea de pe ficatul unui pacient, astfel incat acesta sa se poata regenera, fie pentru a acorda mai mult timp pentru a gasi un organ permanent de la un donator uman adecvat.
Echipa chineza intentioneaza sa repete experimentul pe mai multi pacienti cu moarte cerebrala, pentru perioade mai lungi, inainte de a trece la primele transplanturi clinice la oameni vii.