Chirurgul Radu Zamfir, „eroul din Apuseni”, a devenit consilier al ministrului de Interne, Marcel Vela

news

Europarlamentarul Rares Bogdan anunta ca doctorul Radu Zamfir a fost numit consilier onorific al ministrului de Interne, Marcel Vela. Zamfir este unul dintre supravietuitorii accidentului aviatic din muntii Apuseni.

„Dr. Radu Zamfir, unul dintre supravietuitorii accidentului de avion de acum 5 ani din Apuseni, a fost numit consilier onorific al ministrului de Interne – publica pe surse evz.ro. Felicitari, domnule Vela!

Dr. Zamfir, numit de presa ‘Eroul din Apuseni’, a facut totul pentru a-si slava colegii dupa ce avionul s-a prabusit la granita dintre Cluj si Alba. In februarie 2014 i-am avut invitati in emisiune pe medicii echipei de transplant hepatic care au supravietuit nenorocirii, si pe coordonatorul lor, dr. Irinel Popescu. Aici e o poza de atunci. A fost una dintre cele mai emotionante emisiuni…

In accidentul din ianuarie 2014 au pierit pilotul Adrian Iovan si studenta la Medicina Aurelia Ion. Au murit de frig, deoarece echipele de interventie au ajuns la ei prea tarziu. Au dat vina pe localizarea defectuoasa. Copilotul si cei patru medici au fost raniti. Dr. Zamfir a scapat cu cateva zgarieturi si a incercat sa o resusciteze pe Aura Ion, dar fara succes… Ce spunea dr. Zamfir atunci? ‘Ne-a salvat Dumnezeu!’. Cata modestie! Va reamintesc ca dr. Zamfir a sunat la 112 si si-a scos colegii din avion, acordandu-le primul ajutor”, anunta Rares Bogdan.

La inceputul acestui an, Raed Arafat a declarat, dupa 5 ani de la accidentul aviatic din Apuseni, ca interventia de atunci a autoritatilor a fost una ”normala”.

Intrebat daca institutiile pentru situatii de urgenta ar fi mai pregatite astazi pentru un asemenea accident, Arafat a spus ca ”in conditiile de atunci, de vizibilitate redusa, de imposibilitatea utilizarii partii aeriene de salvare, ceata, noapte, zapada, munte si padure, faptul ca s-a ajuns in 5 ore si ceva la locul accidentului respectiv era similar cu ce s-ar fi intamplat in orice alta tara, poate chiar si mai rapid”.

Acesta a exemplificat cu un accident produs in SUA, unde autoritatile ar fi avut nevoie de 24 de ore pentru a ajunge la victime. ”Au fost foarte multe speculatii pe acest subiect, oricand le putem demonta, acuma, la rece, pentru ca atunci la cald era imposibil” a adaugat Raed Arafat. Faptul ca localnicii au ajuns primii este ”un lucru normal” a mai spus secretarul de stat. ”Sa ajunga echipele de salvare la scurt timp dupa localnici si sa incerce sa faca toate manevrele de salvare acolo, si transport al bolnavilor, eu cred ca este un timp care se incadreaza in timpii normali de interventie in astfel de conditii” a afirmat Arafat. Acesta a mai spus ca daca ar fi putut fi utilizate mijloacele aeriene, „poate ca intr-o ora era rezolvata problema si stiam unde este accidentul, nu inseamna ca ajungeam fizic acolo”.

Accidentul aviatic a avut loc in 20 ianuarie 2014, cand un avion YR-BNP care executa o cursa umanitara, a aterizat fortat intr-o zona impadurita din Apuseni. Avionul era pilotat de Adrian Iovan, iar Razvan Petrescu era copilot. Aeronava transporta o echipa de cinci cadre medicale de la Bucuresti la Oradea. In accident au fost raniti copilotul Razvan Petrescu si medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Catalin Pivniceru de la Spitalul ”Sfanta Maria” si Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beius, judetul Bihor.

Mai mult despre: ,

Comentarii: