Chiul in masa al PSD-istilor in Senat pentru a sabota initiativa „Fara penali in functii publice”. Reactie dura a USR

politica

Initiativa legislativa „Fara penali in functii publice”, sustinuta de USR, a fost amanata, miercuri, in comisiile de specialitate ale Senatului din lipsa de cvorum.

„Dezbaterea initiativei cetatenesti de revizuire a Constitutiei ‘Fara penali in functii publice’ a fost amanata, pentru a doua oara, deoarece mai multi senatori din Comisia juridica si Comisia de constitutionalitate din Senat au lipsit, in consecinta nu s-a putut asigura cvorumul necesar”, precizeaza USR, intr-un comunicat de presa.

Potrivit senatorului USR, George Dirca, discutiile de luni, din Comisia juridica, „aratau clar ca se incearca tergiversarea lucrurilor”.

„Nu poti fi jurist de meserie, membru al Comisiei juridice, si sa spui ca vrei sa aduci amendamente in comisie la o initiativa cetateneasca de modificare a Constitutiei. Luni, cand aveam cvorum in Comisia juridica, am propus sa discutam si sa votam, urmand ca acelasi lucru sa se intample si la Comisia de constitutionalitate, urmand ca voturile de la noi sa se adune cu voturile din Comisia de constitutionalitate. Majoritatea a decis altfel, amanand discutiile pentru a doua zi, cand nu am avut cvorum in cele doua comisii reunite”, arata Dirca.

La randul sau, senatorul USR Nicu Falcoi, presedintele Comisiei pentru constitutionalitate, sustine ca este „dezamagitor” sa constate ca senatori care au votat pentru organizarea si apoi prelungirea sesiunii extraordinare a Parlamentului nu participa acum, la lucrarile din comisii, desi acest lucru face parte integranta din activitatea din timpul sesiunii extraordinare.

„Mai mult decat atat, absolut surprinzator este sa constat ca senatori care dimineata la ora 11,00 nu pot participa – nici macar on line! – la lucrarile Comisiei de constitutionalitate, la ora 15,00 voteaza bine-mersi proiectele de lege din plen. Este clar o incercare de a tergiversa adoptarea unei initiative care, intr-adevar, ar putea schimba radical, in bine, viata politica din Romania”, afirma Falcoi.

Conform sursei citate, initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei „Fara penali in functii publice” a fost adoptata, dupa un an de blocaj, de Camera Deputatilor si USR se teme ca se incearca blocarea ei, pentru inca o lunga perioada de timp, la Senat.

Dupa dezbaterile din comisiile parlamentare reunite, initiativa urmeaza sa fie supusa votului din plenul Senatului. In cazul in care ea primeste votul favorabil a doua treimi din numarul senatorilor, Guvernul ar urma sa organizeze referendumul de modificare a Constitutiei in 30 de zile.

Mai mult despre:

Comentarii: