Christian Lindner, ministrul de finante al Germaniei: „Guvernul trebuie sa abordeze amenintarea inflatiei si doreste mai multa transparenta din partea Chinei”

externe

Ministrul de finante al Germaniei, Christian Lindner, a declarat joi ca lupta impotriva inflatiei este cea mai mare prioritate a Guvernului si a cerut reforme care sa scoata cea mai mare economie a Europei dintr-o recesiune iminenta, potrivit Reuters.

Christian Lindner a cerut Chinei, cu ocazia summitului organizat de Fondul Monetar International si Banca Mondiala, sa actioneze corect in comertul mondial si a declarat ca a discutat cu Beijingul despre responsabilitatile sale in materie de restructurare a datoriilor.

In remarci transante, Christian Lindner a declarat ca Germania a ramas in urma altor tari pentru ca a fost deosebit de vulnerabila la criza energetica din Europa si la intreruperile lantului de aprovizionare si a crezut in propria putere economica.

„Inflatia este cel mai mare pericol pentru fundatia noastra economica. Inflatia poate duce la erodarea acestei fundatii”, a declarat acesta, la Washington. „Nu ne aflam intr-o pozitie buna in comparatie cu alte natiuni industriale puternice”, a mai spus Christian Lindner. „Ne-am odihnit prea mult timp pe presupusele noastre puncte forte”.

Cele mai recente previziuni sugereaza ca Germania se afla in pragul recesiunii, iar banca centrala considera ca inflatia se va mentine peste 7% anul viitor, sustinuta de cresterea vertiginoasa a preturilor la gaze din cauza unui impas energetic intre Occident si Rusia.

Coalitia cancelarului Olaf Scholz a pregatit un pachet de 200 de miliarde de euro pentru a proteja gospodariile si companiile aflate in dificultate pe fondul crizei energetice.

De asemenea, Christian Lindner s-a alaturat criticilor din ce in ce mai numeroase la adresa lipsei de implicare a Chinei in restructurarea datoriilor tarilor cu venituri mici. China a sustinut ca nu va lua parte in unele cazuri decat daca FMI si Banca Mondiala vor opera si ele o reducere.

Germania isi revizuieste in prezent politicile fata de China. Berlinul se teme ca a devenit prea dependent din punct de vedere economic de China, avand in vedere preocuparile legate de spionajul industrial, concurenta neloiala si incalcarea drepturilor omului, preocupari pe care Beijingul le respinge.

„Am folosit din nou aceasta ocazie pentru a le reaminti creditorilor, in special Chinei, de propria responsabilitate”, a mai declarat Christian Lindner. „Nu toate natiunile creditoare sunt la fel de pregatite sa adopte o pozitie mai transparenta. Este regretabil ca China nu a acceptat invitatia de a participa la masa rotunda a G7 cu tarile africane. Acest lucru va fi notat si abordat”, mai noteaza Reuters.

Comentarii: