Christo Grozev („Bellingcat”), despre moartea lui Alexei Navalnii: „Au incercat sa termine ce au inceput in 2020, in acelasi mod”

analize

Grupul de investigatii Bellingcat, sub conducerea jurnalistului bulgar Christo Grozev (declarat „agent strain” de catre Kremlin), continua sa caute si sa prezinte detalii in legatura cu cazul mortii lui Alexei Navalnii. Intr-un nou interviu publicat de Meduza, Grozev, aliatul lui Navalnii inca de la ancheta privind otravirea acestuia din 2020, vorbeste despre investigatia in desfasurare si despre negocierile pentru un posibil schimb de prizonieri, care au avut loc, si care ar fi putut salva viata disidentului rus. Concluziile initiale indica o posibila legatura cu folosirea substantei otravitoare Noviciok, similara cu tentativa anterioara de asasinat a lui Navalnii, potrivit Meduza.

In urma cu patru ani, Alexei Navalnii a fost victima unei incercari de otravire cu Noviciok, substanta mortala. Echipa de investigatii condusa de Christo Grozev, colaborator cu Navalnii, a demonstrat ca agenti ai serviciului secret rus FSB au fost responsabili de acest atac, plasand substanta toxica pe hainele disidentului. Acest eveniment a fost detaliat si in documentarul „Navalny” produs de HBO, evidentiind amploarea si gravitatea conspiratiei.

Venirea, alaturi de Navalnii, a lui Christo Grozev si Bellingcat a reprezentat o etapa esentiala in evidentierea actiunilor subterane ale autoritatilor ruse, dezvaluind practicile necinstite si violente indreptate impotriva opozitiei politice.

Investigarea mortii lui Alexei Navalnii

Acum, echipa condusa de Christo Grozev, impreuna cu Fundatia impotriva coruptiei (FBK) a lui Navalnii, isi indrepta atentia spre investigarea circumstantelor mortii lui Alexei Navalnii intr-o inchisoare din Siberia, dupa ani de detentie. Cu toate ca autoritatile incearca sa ascunda urmele mai eficient decat anterior, Grozev sustine ca indiciile conduc tot catre o otravire cu Noviciok. „Comportamentul lor tradeaza frica si ingrijorare”, declara Grozev referitor la autoritatile implicate in aceasta situatie. „Probabil au incercat sa termine ce au inceput in 2020, in acelasi mod. Altfel, ramanea o alta crima neterminata cu Novichok, in care au investit atat de multi ani si atat de multi bani”, spune Grozev.

Schimbul de prizonieri

Negocierile pentru un schimb de prizonieri care ar fi putut sa salveze viata lui Navalnii sunt aduse in atentie de Grozev. Dialogurile vizau eliberarea disidentului in schimbul unui inalt ofiter FSB, Vadim Krasikov, condamnat in Germania pentru o crima. Ancheta dezvaluie ca discutiile au inclus si posibilitatea eliberarii unor cetateni americani, aceste conversatii fiind monitorizate de catre autoritatile ruse.

Conform informatiilor oferite de Grozev, presedintele Putin ar fi fost bine informat despre aceasta propunere.

„Ma uitam la Putin si ma gandeam cat de furios era ca i s-a oferit cu nerusinare Alexei Navalnii in schimbul lui Krasikov. S-a adresat direct americanilor, despre care spune ca ar controla Germania: «Sunati-l pe acest vasal al vostru si spuneti-i sa mi-l dea pe Krasikov si eu vi-l dau pe Evan» (n.r. Evan Gershkovich, jurnalistul The Wall Street Journal)”, povesteste Grozev, care marturiseste ca acela a fost momentul in care s-a temut pentru Alexei – urmarind interviul acordat jurnalistului american Tucker Carlson.

Dar, spune el, Occidentul a ramas pe pozitie in negocieri si l-a cerut pe Navalnii pana pe 16 februarie, cand a fost anuntat decesul disidentului.

Putin nu mai are linii rosii

Christo Grozev lanseaza un avertisment cu privire la viitor, sugerand ca moartea lui Navalnii nu va fi ultimul eveniment tragic. El indica faptul ca Putin ar putea utiliza astfel de acte pentru a impune propria sa agenda. Anticipand posibile derapaje si tragedii, Grozev indeamna la vigilenta si actiune prompta pentru a preveni escaladarea violentelor.

„Nu vreau sa fac predictii, dar ma tem ca motivatia lui Putin pentru aceasta crima a fost sa demonstreze Occidentului ca nu mai are linii rosii si, astfel, sa forteze un acord privind Ucraina in conditiile sale.”

„Mi se pare ca acum vom intra intr-o perioada cu o serie de drame teribile. Putin va da un semnal Occidentului ca, daca nu esti pregatit sa negociezi, va fi si mai rau. Este mai bine sa fii pregatit pentru ce e mai rau si sa faci totul pentru a preveni acest lucru decat sa porti ochelari de culoare roz,” spune Christo Grozev.

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: