Ciclonul tropical Ilsa a lovit vestul Australiei cu viteza de aproape 300 km/h,

externe

Un puternic ciclon tropical a lovit vineri regiuni in mare parte nelocuite din vestul Australiei, aducand rafale de vant ce au suflat cu viteze record de pana la 288 km/h, conform serviciilor de meteorologie, transmite AFP, preluat de Agerpres.

Ciclonul Ilsa, care a atins categoria 5 (maxima), a ajuns pe uscat in apropiere de satul Pardoo de la Oceanul Indian, situat in nord-vestul tarii, la o distanta de 19 ore cu masina de Perth. Ciclonul se indrepta vineri catre interiorul desertic al statului Australia de Vest.

Nu au fost raportate victime, principalele zone populate nefiind in calea ciclonului.

„Nu am primit niciun apel pentru asistenta”, a declarat purtatorul de cuvant al serviciilor de urgenta, Peter Sotton, pentru ABC.

Proprietarii unei benzinarii si a unui parc de rulote din Padoo au scris pe retelele sociale ca afacerile lor au suferit pagube majore.

Potrivit serviciilor de meteorologie, ciclonul a atins, la momentul la care a atins zona de uscat, viteze ale vantului de 218 km/h, in medie, cu rafale de 288 km/h. Acesta este un record pentru Australia, unde cea mai mare viteza a vantului atinsa pana in prezent era de 194 km/h, inregistrata in timpul uraganului George din 2007.

Ciclonul Ilsa a fost retrogradat la categoria a 3-a dupa ce a inaintat pe uscat, cu viteze ale vantului de pana la 165 km/h.

Serviciile de urgenta au mentinut avertizarea cod rosu in zonele susceptibile de a fi traversate de ciclon.

Numeroase mine de fier, cupru si aur, unele dintre cele mai mari din Australia, sunt situate in aceasta regiune. Unele dintre ele, precum mina de aur Newcrest din mica localitate Telfer, si-au redus activitatea ca masura de precautie.

Portul Port Hedland, un important centru pentru transportul minereului de fier, si-a suspendat activitatea la inceputul acestei saptamani, odata cu apropierea ciclonului. Potrivit ANZ Bank, una dintre cele mai importante institutii financiare din Australia, aceasta suspendare a activitatii ar putea perturba aprovizionarea globala cu minereu de fier, utilizat pentru fabricarea otelului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: