Cinci cazuri celebre de otravire a unor oameni politici. Asasinate ordonate chiar de catre guvernele unor state importante

externe

Din Antichitate, otravirea este o metoda cunoscuta pentru eliminarea adversarilor politici sau a personalitatilor incomode. Istoricii inca mai dezbat daca Cleopatra, Napoleon si Alexandru cel Mare au fost ucisi in acest mod, relateaza AFP, citat de Agerpres.

Lista persoanelor care au devenit victime ale unei substante toxice ar putea sa se mareasca dupa spitalizarea duminica, in Marea Britanie, a unui fost agent dublu rus in stare critica dupa ce ar fi fost otravit in mod misterios.

Umbrela bulgara

In 1978, in plin Razboi Rece, disidentul bulgar Gheorgi Markov astepta autobuzul la Londra pentru a merge acasa dupa ce incheiase ziua de lucru la BBC. Dintr-o data, el a fost impuns in picior de un trecator care a lasat sa-i cada umbrela. Markov a facut febra mare in aceeasi seara si a murit dupa trei zile.

Varful umbrelei s-a dovedit a fi o arma. Scriitorul ar fi fost fost otravit cu un lichid introdus intr-o capsula de dimensiunea unui varf de ac.

Autopsia a stabilit ca victima a murit din cauza unei doze de 0,2 miligrame de ricina, o otrava puternica, de 6.000 de ori mai puternica decat cianura. Cazul nu a fost elucidat niciodata.

Agent VX in Malaezia

Intr-un caz mai recent, Kim Jong-Nam, fratele vitreg cazut in dizgratie al liderului nord-coreean Kim Jong-Un, a fost asasinat in plina zi pe 13 februarie 2017 cu un agent neurotoxic pe aeroportul din Kuala Lumpur, in Malaezia.

In timp ce astepta un avion catre Macao, el a fost abordat brusc de catre doua femei care i-au aruncat o substanta in fata, potrivit imaginilor de pe camerele de supraveghere. Kim Jong-Nam a murit la scurt timp dupa ce a fost dus la spital.

Urme de VX, un agent neurotoxic clasificat ca arma de distrugere in masa, au fost gasite pe fata si in ochii lui in timpul examinarilor medico-legale.

Coreea de Nord, care a negat tot timpul cu fermitate orice implicare in acest asasinat, detine VX, potrivit unor experti. Ancheta nu a stabilit insa cum au reusit cele doua femei sa procure substanta toxica.

Ceai cu poloniu

La 1 noiembrie 2006, opozantul rus si fost agent KGB Aleksandr Litvinenko se intalneste cu doi rusi la un ceai la hotelul Millennium, in centrul Londrei, pentru a discuta despre oportunitati de afaceri.

Litvinenko ancheta posibile legaturi intre Kremlin si retele mafiote si colabora de asemenea cu serviciile secrete britanice. El a inceput sa se simta foarte rau dupa ce a baut ceaiul si a decedat dupa cateva saptamani la varsta de 43 de ani, fiind otravit cu poloniu-210, o substanta radioactiva extrem de toxica produsa in Rusia.

O ancheta realizata de Marea Britanie a concluzionat ca presedintele rus Vladimir Putin ‘a aprobat probabil’ uciderea fostului spion rus, o acuzatie calificata drept ‘gluma’ de catre Moscova.

Moartea lui Litvinenko a provocat o criza diplomatica intre Marea Britanie si Rusia, care a refuzat intotdeauna sa-l extradeze pe principalul suspect in acest caz.

Desfigurat de dioxina

In septembrie 2004, ucraineanul Viktor Iuscenko, candidat al opozitiei, erou al Revolutiei Portocalii, se imbolnaveste grav in mijlocul campaniei prezidentiale in care se afla impotriva lui Viktor Ianukovici, candidatul favorit al Moscovei.

Medicii austrieci au identificat trei luni mai tarziu un caz de otravire cu dioxina. Iuscenko a fost ales presedinte al Ucrainei in ianuarie 2005. In ciuda ingrijirilor medicale, fata lui poarta semnele bolii.

Palestinian otravit

In septembrie 1997, la Amman, agenti ai Mossad, Serviciul de Informatii al Israelului, au incercat sa il asasineze pe Khaled Meshaal, seful biroului politic al miscarii islamiste Hamas, injectandu-i otrava in gat.

Intrat in coma, oficialul palestinian este salvat de interventia regelui Hussein al Iordaniei, care a cerut guvernului israelian, condus de Benjamin Netanyahu, antidotul in schimbul eliberarii a doi agenti israelieni.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: